ÇOMÜ’lü akademisyenlerin yürüttüğü, Türkiye’nin liderliğinde İtalya, Portekiz, Avusturya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’tan değişik akademik kuruluşların görev aldığı iHeal projesiyle Bilişim Teknolojileri ile Sağlık okuryazarlığının arttırılması hedefleniyor.
Prof. Dr. Alper Şener ve Prof. Dr. Kemal Çelik hazırladığı, ÇOMÜ koordinatörlüğünde İtalya, Portekiz, Avusturya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’tan çeşitli akademik kuruluşlarında görev aldığı iHeal projesinin sonuna gelindi. Projeden olumlu geri bildirimler alındığını açıklayan Prof. Dr. Alper Şener, proje ile şu bilgileri verdi; “Bilgi işlem teknolojilerinin (BİT), günümüzde insanlara her açıdan güç verdiğini ve etkin bir maliyet planlama, kaliteli sağlık ve sosyal bakım uygulamalarının önemli bir bileşeni olduğunu ifade ediyorlar. Her yaştan, sağlık ve yaşam kalitesini daha iyi yönetmek için erken tanı ve kronik rahatsızlıklara daha fazla odaklanılarak, daha sabırlı uygulamaların bu tür teknolojilerin desteğini gerekiyor. Bu bağlamda sağlıklı ve arzu edilen bir yaşlanma için ilgili sektörlerin hedef bireyler, kullanıcılar ve tüketicilerle yakın işbirliği içinde yenilikçi uygulamalar sergilenmesi son derece önemli.”Prof. Dr. Alper Şener açıklamalarının devamında; “Söz konusu bu projeyle özellikle yaşlılarımız için mevcut ürün ve hizmetleri sağlıklı yaşlanmak için etkin kullanmamızın önemine vurgu yapan akademisyenler özellikle Covid-19 pandemisiyle bunun daha iyi anlaşılabilir” olduğunu söyledi. Geliştirilen uygulama ile hem vatandaşların hem de sağlık çalışanları için önemli bir teknoloji olduğunu açıklayan Prof. Dr. Alper Şener; “Up-SkillingElders in Digital Health Literacytop revent marginalization andexclusion projesi Avrupa Birliği’nin desteğiyle yürütülmekte ve projeyle dijital sağlık okuryazarlığını geliştirmek için kapsayıcı, kullanıcı dostu bir dijital platform tasarlanmaya başlanmış ve platform, dijital ve sağlık okuryazarlığı için çevrimiçi eğitim modülleri sağlayarak, ilgili konularda göreceli riskleri ve faydaları analiz edecek, güvenilir ve doğruluğu kanıtlanmış bilgileri değerlendirecek, sağlık çalışanlarıyla iletişim kuracak, e-sağlık hizmetleri, temel sağlık terimleri sözlüğü, ülkeye özgü sağlık erişim bilgilerini oluşturarak hizmet edecektir” dedi.
SAĞLIK
Yayınlanma: 13 Ağustos 2020 - 15:42
Sağlık okuryazarlığı arttırılacak
ÇOMÜ’lü akademisyenlerin yürüttüğü, Türkiye’nin liderliğinde İtalya, Portekiz, Avusturya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’tan değişik akademik kuruluşların görev aldığı iHeal projesiyle Bilişim Teknolojile
SAĞLIK
13 Ağustos 2020 - 15:42