Vatandaşların randevu alamama derdi bitiyor
Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Sağlık Bakanlığı tarafından yeni başlatılan randevu bulamayan hastalar için açılan ek randevu sistemi ve mesai saatleri dışında randevu alma konusunda açıklamalarda bulundu. Baştürk il genelindeki sağlık yatırımlarındaki son durum ve Corona Virüs mücadelesi ile aşılamada gelinen noktayı Kalem Gazetesi için anlattı.
İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk yaptığı açıklamada, “Göz, Üroloji, Ortopedi, Dermatoloji , Psikiyatri, Radyoloji, Hematoloji, Plastik Cerrahi, Genel Cerrahi branşlarında gönüllü olan doktorlarımız mesaisi bittikten sonra 17:00’den sonra akşam 19:30’a kadar, mesai dışı yine MHRS ile muayene yapabiliyorlar. Bunun tabii ki doktora döner sermaye olarak katkısı olacak. Hastalarımız da hem ücret, hem de işinden geri kalmadan, randevu bulamaz ise bu randevuları değerlendirebilir. Bizim amacımız bu, yine de alınamayan randevular olmuş olabilir, yeni atanacak, şu anda açık atama kurasında yaklaşık 80’den fazla uzman doktor talebi var ilimize, bunlar da geldikten sonra MHRS sorununu tamamen kaldırmayı planlıyoruz. Şimdi bizim boşluklar açıklandı, onlar açıkta olan derken, özel hastanede çalışan, ya da belli bir süre ara vermiş hekimlerimizi tekrar başvurabilecekler. Bu yerler dolduğu zaman randevu alma konusu daha da kolaylaşacak” dedi.
“Diş Hastanesinde salı, perşembe günleri ek olarak mesai sonrası randevu alınabiliyor”
Çanakkale Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde salı ve perşembe günü ek mesai sonrası muayeneler yapılabiliyor. Mesai saatlerinde yoğunluktan dolayı randevu alamayan vatandaşlar saat 17:00’den sonra MHRS üzerinden randevu alarak, muayene olabiliyor. Bu durum hasta yoğunluğu yüksek olan branşlarda oluyor” dedi. “Hastaların yüzde 30’u randevusuna gelmiyor”
Ek randevu konusu ile ilgili de açıklama yapan Baştürk, “Hastaların yüzde 30’u, bir gün önce aramamıza rağmen randevusuna gelmiyor. Şu an Sağlık Bakanlığı iki konuda çalışıyor, birincisi randevusuna gelmeyen hastalarla ilgili, mağduriyet yaşayan ve randevu almayan hastaları onların yerine geçirme, ikincisi de mesai saatleri dışında randevu bulamayan ve hastalara kolaylık sağlıyor. Vatandaşların randevu almakta zorlanması nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan uygulamada Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde iptal edilmediği halde gidilmeyen randevu sayısı baz alınıyor. Yeni uygulama ile ilgili Kalem Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, “Bakanlığımız mesai saatleri dışında bu uygulamayı başlattı, gönüllü hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız fedakarlıkta bulunarak, mesai saatlerinde yoğunluktan ötürü randevu alamayan vatandaşlarımız için belli bir mesai yapıyor. Vatandaşlardan aldığımız tepkiler güzel. Aynı şekilde Çanakkale Diş Hastanemizde de bir yoğunluk yaşanıyordu, orada da Salı ve Perşembe günleri mesai dışında hasta bakılmaya başlandı, hekimlerimiz gönüllük esası ile hareket ediyorlar. Bakanlık sistemden takip ediyor ve randevusuna gelmeyen istatistiki olarak yüzde oranı var. Her poliklinikte gün içinde 40 randevu varsa, 10’u gelmiyor. Gelmeyen hastalar yerine randevu açılıyor” dedi. Çanakkale iki alanda da iyi durumda, sadece belli branşlarda sıkıntı var. Çözmek için uğraşıyoruz, ek uzmanlarla birlikte sorun çözülecek, minimuma inecektir” diye konuştu. Bu durumun MHRS randevu sisteminde bir yoğunluk oluşturmadığını belirten İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, “Kayıplar bu şekilde telafi ediliyor. Gelmeyen hasta yerine randevu açılıyor. Uygulamada ufak tefek aksaklıklar yaşanıyor, hastalar aynı anda muayene olmak istiyor, bizim ricamız onlar da biraz sabır göstersin. Empati yapılsın. Bizim amacımız vatandaşlarımızın sağlık sorunu çözülsün, sağlık çalışanlarımız huzurlu ortamda çalışsın” dedi.
“Bir sıkıntınız olunca Aile Hekiminize başvurun”
Baştürk Aile Hekimlerinin de sistem içinde büyük önemi olduğuna dikkat çekerek, “Herkesin bir Aile Hekimi var, ondan bir görüş almak, hangi uzmana gidileceğini sormak da önemli, kendi kendimize aldığımız randevu sıkıntı yaratabiliyor. Fizik Tedavi hastası, Üroloji’ye, Üroloji hastasının genel cerrahiye gittiği oluyor. Bu bile bir iş yükü artırıyor. Onun önerisi ile randevu almak da önemli, doktorlarımızı çok yormayacak şekilde bakanlığımız tarafından başlatılan ek randevu sistemi ve mesai saatleri dışındaki çalışma devrede. Güzel geri dönüşler oldu” dedi.
“Yeni yatırımlara devam ediyoruz”
İlçelerdeki yatırımları da anlatan Baştürk,” Gökçeada’da yeni bir hastane açıldı. Nüfusa göre büyük bir hastane, acil servis ve yoğun bakımı on numara bir hastane oldu, gurur duyuyoruz. Çan Devlet Hastanemiz de güzel bir hastane oldu, yatak kapasitesi, odaların kalitesi, acil servis şartları, doğumhane ve fizik tedavi var, fizik tedavi konusunda Çanakkale’nin en iyi fizik tedavi hastanesi) Çan Hastanesi de bizim gurur duyduğumuz hastanelerden biri oldu. Yine yeni yatırımlara devam ediyoruz. Eski SSK Hastanemizin yerine yeni birimler açmaya çalışıyoruz. Böylelikle hastanemizin ya da arazilerimizin atıl kapasitesini de vatandaşlarımızın hizmetine sunmaya çalışıyoruz” dedi. “Bizim amacımız Biga, merkez ve Ezine’yi güçlü tutmak”
Çan ve Gökçeada’daki açılan hastanelerin fiziki yapısına insan gücüne de ekleyeceklerini belirten Baştürk, “Biga’da da diş hastanesi bitmek üzere. Diş hastanesi de devreye girince kadrosu artacak, daha fazla hekimle ilin de gücü artacak. Yıl sonuna doğru hizmete girecek. Merkezdeki diş hastanemiz de 35 hekim kapasiteli, 24 saat hizmet veren bir hastane. Ameliyatlarını devlet hastanesinde yapabilen belli dallarda uzman hekimleri olan güzel bir hastanemiz, iyi bir hizmet veriyor, ünitlerin yüzde 90’ı yenilenmiş durumda. Bu da sağlığa olan inancı artıyor, Diş daha hassas bir durum. Uzun sürüyor, arkadaşlarımızın fedakarlığı ve hastalarımızın empatisi ile bu işler çözülecek diye umuyorum. Biz merkez hastanemizde yan dallarla da bir yere gelmek istiyoruz. Biz Çanakkale Devlet Hastanesi’nde nispeten bir üniversite hastanesi gibi hizmet verebilecek kapasitede, bu bizi mutlu ediyor. Biga’mızda da beyin cerrahi, mikrobiyoloji uzmanı atandı. Bizim amacımız Biga, merkez ve Ezine’yi güçlü tutmak. Buralarda nüfus yoğunluğu çok yol üstü, oraları bölge hastanesi yapabilecek hale getirmek. İlçeleri önemsiyoruz, amacımız komple ilin sağlık hizmetini düzeltmek olacak” ifadelerini kullandı. “Corona’dan yatan hasta sayımız az, vaka az”
Corona Virüs konusunda ise, ilin durumunu paylaşan İl Sağlık Müdürü Op.dr. Gökhan Baştürk, “Şu anda şikayeti olmayanlardan test alınmaması ile ilgili bir kararımız var. Vatandaşlarımızı korkutacak bir durum söz konusu değil. Yatan hasta sayımız ve vakalarımız az, ama yine de uyarıyoruz, bağışıklığı düşük olan ve kronik olan hastalar aşı olsun. Olanların hafif atlatması da insanları biraz rahatlattı, bu da çok medyatik olan bir durum, herkes bilgilendi. Aşı talebi eskisi kadar yok” dedi. Eczanelerdeki son durumu ve ilaç sıkıntısı konusuna da açıklık getiren Baştürk, “Eczanelerde ara ara ilaç temini konusunda sıkıntılar olabiliyor, hammadde sıkıntısı, kurdaki dalgalanmalar buna sebep. Bakanlıkla sık görüşüyoruz, eczacılar odası ile de görüştük, vatandaşa yansımaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bu sorunun da en kısa zamanda çözüleceğini umuyorum” ifadelerini kullandı. Baştürk sağlık çalışanlarına teşekkür ederek, sağlıkta her türlü sözle de dahil olmak üzere şiddetin de bitmesini beklediklerini söyledi. Vatandaşlarımızın da empati rica ediyoruz bir önceki hastadan kalan gerginlik, bir sonraki hastayı etkiliyor. Sağlık çalışanları da bu vatanın içinden çıkıyor. Gerçi Çanakkale’de şiddet az, ama hakaret bile olsa her türlüsü bizi üzüyor. Ben burada, bu kentte çalıştığım için mutluyum” dedi.
Özel Haber: Mine Tarım
Çanakkale Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde salı ve perşembe günü ek mesai sonrası muayeneler yapılabiliyor. Mesai saatlerinde yoğunluktan dolayı randevu alamayan vatandaşlar saat 17:00’den sonra MHRS üzerinden randevu alarak, muayene olabiliyor. Bu durum hasta yoğunluğu yüksek olan branşlarda oluyor” dedi. “Hastaların yüzde 30’u randevusuna gelmiyor”
Ek randevu konusu ile ilgili de açıklama yapan Baştürk, “Hastaların yüzde 30’u, bir gün önce aramamıza rağmen randevusuna gelmiyor. Şu an Sağlık Bakanlığı iki konuda çalışıyor, birincisi randevusuna gelmeyen hastalarla ilgili, mağduriyet yaşayan ve randevu almayan hastaları onların yerine geçirme, ikincisi de mesai saatleri dışında randevu bulamayan ve hastalara kolaylık sağlıyor. Vatandaşların randevu almakta zorlanması nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan uygulamada Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde iptal edilmediği halde gidilmeyen randevu sayısı baz alınıyor. Yeni uygulama ile ilgili Kalem Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, “Bakanlığımız mesai saatleri dışında bu uygulamayı başlattı, gönüllü hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız fedakarlıkta bulunarak, mesai saatlerinde yoğunluktan ötürü randevu alamayan vatandaşlarımız için belli bir mesai yapıyor. Vatandaşlardan aldığımız tepkiler güzel. Aynı şekilde Çanakkale Diş Hastanemizde de bir yoğunluk yaşanıyordu, orada da Salı ve Perşembe günleri mesai dışında hasta bakılmaya başlandı, hekimlerimiz gönüllük esası ile hareket ediyorlar. Bakanlık sistemden takip ediyor ve randevusuna gelmeyen istatistiki olarak yüzde oranı var. Her poliklinikte gün içinde 40 randevu varsa, 10’u gelmiyor. Gelmeyen hastalar yerine randevu açılıyor” dedi. Çanakkale iki alanda da iyi durumda, sadece belli branşlarda sıkıntı var. Çözmek için uğraşıyoruz, ek uzmanlarla birlikte sorun çözülecek, minimuma inecektir” diye konuştu. Bu durumun MHRS randevu sisteminde bir yoğunluk oluşturmadığını belirten İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, “Kayıplar bu şekilde telafi ediliyor. Gelmeyen hasta yerine randevu açılıyor. Uygulamada ufak tefek aksaklıklar yaşanıyor, hastalar aynı anda muayene olmak istiyor, bizim ricamız onlar da biraz sabır göstersin. Empati yapılsın. Bizim amacımız vatandaşlarımızın sağlık sorunu çözülsün, sağlık çalışanlarımız huzurlu ortamda çalışsın” dedi.
“Bir sıkıntınız olunca Aile Hekiminize başvurun”
Baştürk Aile Hekimlerinin de sistem içinde büyük önemi olduğuna dikkat çekerek, “Herkesin bir Aile Hekimi var, ondan bir görüş almak, hangi uzmana gidileceğini sormak da önemli, kendi kendimize aldığımız randevu sıkıntı yaratabiliyor. Fizik Tedavi hastası, Üroloji’ye, Üroloji hastasının genel cerrahiye gittiği oluyor. Bu bile bir iş yükü artırıyor. Onun önerisi ile randevu almak da önemli, doktorlarımızı çok yormayacak şekilde bakanlığımız tarafından başlatılan ek randevu sistemi ve mesai saatleri dışındaki çalışma devrede. Güzel geri dönüşler oldu” dedi.
“Yeni yatırımlara devam ediyoruz”
İlçelerdeki yatırımları da anlatan Baştürk,” Gökçeada’da yeni bir hastane açıldı. Nüfusa göre büyük bir hastane, acil servis ve yoğun bakımı on numara bir hastane oldu, gurur duyuyoruz. Çan Devlet Hastanemiz de güzel bir hastane oldu, yatak kapasitesi, odaların kalitesi, acil servis şartları, doğumhane ve fizik tedavi var, fizik tedavi konusunda Çanakkale’nin en iyi fizik tedavi hastanesi) Çan Hastanesi de bizim gurur duyduğumuz hastanelerden biri oldu. Yine yeni yatırımlara devam ediyoruz. Eski SSK Hastanemizin yerine yeni birimler açmaya çalışıyoruz. Böylelikle hastanemizin ya da arazilerimizin atıl kapasitesini de vatandaşlarımızın hizmetine sunmaya çalışıyoruz” dedi. “Bizim amacımız Biga, merkez ve Ezine’yi güçlü tutmak”
Çan ve Gökçeada’daki açılan hastanelerin fiziki yapısına insan gücüne de ekleyeceklerini belirten Baştürk, “Biga’da da diş hastanesi bitmek üzere. Diş hastanesi de devreye girince kadrosu artacak, daha fazla hekimle ilin de gücü artacak. Yıl sonuna doğru hizmete girecek. Merkezdeki diş hastanemiz de 35 hekim kapasiteli, 24 saat hizmet veren bir hastane. Ameliyatlarını devlet hastanesinde yapabilen belli dallarda uzman hekimleri olan güzel bir hastanemiz, iyi bir hizmet veriyor, ünitlerin yüzde 90’ı yenilenmiş durumda. Bu da sağlığa olan inancı artıyor, Diş daha hassas bir durum. Uzun sürüyor, arkadaşlarımızın fedakarlığı ve hastalarımızın empatisi ile bu işler çözülecek diye umuyorum. Biz merkez hastanemizde yan dallarla da bir yere gelmek istiyoruz. Biz Çanakkale Devlet Hastanesi’nde nispeten bir üniversite hastanesi gibi hizmet verebilecek kapasitede, bu bizi mutlu ediyor. Biga’mızda da beyin cerrahi, mikrobiyoloji uzmanı atandı. Bizim amacımız Biga, merkez ve Ezine’yi güçlü tutmak. Buralarda nüfus yoğunluğu çok yol üstü, oraları bölge hastanesi yapabilecek hale getirmek. İlçeleri önemsiyoruz, amacımız komple ilin sağlık hizmetini düzeltmek olacak” ifadelerini kullandı. “Corona’dan yatan hasta sayımız az, vaka az”
Corona Virüs konusunda ise, ilin durumunu paylaşan İl Sağlık Müdürü Op.dr. Gökhan Baştürk, “Şu anda şikayeti olmayanlardan test alınmaması ile ilgili bir kararımız var. Vatandaşlarımızı korkutacak bir durum söz konusu değil. Yatan hasta sayımız ve vakalarımız az, ama yine de uyarıyoruz, bağışıklığı düşük olan ve kronik olan hastalar aşı olsun. Olanların hafif atlatması da insanları biraz rahatlattı, bu da çok medyatik olan bir durum, herkes bilgilendi. Aşı talebi eskisi kadar yok” dedi. Eczanelerdeki son durumu ve ilaç sıkıntısı konusuna da açıklık getiren Baştürk, “Eczanelerde ara ara ilaç temini konusunda sıkıntılar olabiliyor, hammadde sıkıntısı, kurdaki dalgalanmalar buna sebep. Bakanlıkla sık görüşüyoruz, eczacılar odası ile de görüştük, vatandaşa yansımaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bu sorunun da en kısa zamanda çözüleceğini umuyorum” ifadelerini kullandı. Baştürk sağlık çalışanlarına teşekkür ederek, sağlıkta her türlü sözle de dahil olmak üzere şiddetin de bitmesini beklediklerini söyledi. Vatandaşlarımızın da empati rica ediyoruz bir önceki hastadan kalan gerginlik, bir sonraki hastayı etkiliyor. Sağlık çalışanları da bu vatanın içinden çıkıyor. Gerçi Çanakkale’de şiddet az, ama hakaret bile olsa her türlüsü bizi üzüyor. Ben burada, bu kentte çalıştığım için mutluyum” dedi.
Özel Haber: Mine Tarım