Dizi izleme alışkanlığım pek yoktur ama ne var ne yok diye şöyle bir kanalları taradığım oluyor. Geçtiğimiz günlerde yine kanalları tararken bir şey dikkatimi çekti, erkek karakterlerin yüzde 90’ı sakallı. Çoğunlukla kötü, gizemli mafya bağlantılı karakterlerin hemen hemen hepsi sakallı tipler.
Etrafımıza baktığımızda da birçok erkeğin sakal bıraktığını görürüz. Nedir bu sakaldaki keramet? Merak edip biraz bilgi toplamak istediğimde karşıma ‘sakal’ hakkında o kadar çok veri çıktı ki hangi birini yazsam bilemedi. Sakalın tarifinden başlamak daha doğru olacak. Sakal, genellikle erkeklerin çene, yanak, boyun ve üst dudak kısımlarında büyüyen kıllara verilen ad. Erkeklerde ergenlik çağından itibaren gözlenmeye başlayan sakal, hirsutizm rahatsızlığı olan kadınlarda da görülmekte.
TDK’ya göre ‘sakal’ kelimesinin üç anlamı var. 1.Yetişkin erkeklerde yanak ve alt çenede çıkan kılların tümü, 2. Bazı hayvanlarda çene altında bulunan kılların tümü, 3.Gemi karinasında oluşan yosun, yapışan midye vb. yabancı madde. Atasözü ve deyimler bölümünden iki sözü aktarmam yeterli olacaktır herkes sakal ile ilgili birçok deyim biliyor. Sakalım yok ki sözüm dinlensin, (ancak yaşlı kimselerin söz ve öğütleri dinlenir), sakalı değirmende ağartmamak, (yılların pek çok deneyim kazandırmış olmak)
MİTOLOJİ VE DİNDE SAKAL
Yunan mitolojisinde Zeus ve Poseidon sürekli sakalla betimlenirken Apollo'nun hiçbir portresinde sakal bulunmamaktadır. Hermes ise MÖ 5. yüzyıla dek sakalla betimlenmiş. Sakalın Arapça karşılığı lihyedir. Tarih boyunca çeşitli toplumlarda sakal bırakma, sakalı tamamen kesme veya farklı şekillerde kısmen tıraş etme uygulamalarına dinî, millî ve örfî anlam ve değerler yüklenmiştir. İslam inancında sakal bırakmak sünnettir. Ancak 40 günde bir düzeltilmesi gerekmektedir. Tevrat’ta sakal tıraşı yasaklanmış olmakla birlikte, (Levililer, 19/27) Yahudilik’te yaygın kabule göre yasak sayılan eylem sakalı usturayla tıraş etme olup kısaltma veya başka bir yolla tamamen kesmeye izin verilmiştir. Hristiyan ve Budistler’de tıraşlı yüz makbul iken, doğu hristiyanların da, Hindu ve Sihlerde sakalın olduğu gibi bırakılması gerekli görülür.
SAKALLI ERKEK ÇEKİCİ Mİ?
Hemen hemen her gün dışarı çıktığımızda birçok sakallı erkek görmekteyiz. Sakal uzatma modasının oldukça popüler bir hal almasıyla farklı stillerde birçok sakal modeline rastlamak mümkün. Araştırmalar bazı kadınların sakaklı erkekleri daha çekici bulduğunu saptamıştır. Sakal bırakan erkeklerin büyük bir çoğunluğu, kadınların sakallı erkekleri karizmatik bulduklarından dolayıdır. Ağzında bir tutam kıl ile öpüşmek isteyenler için bu normal bir durumdur. Bir de düzenli olarak her gün tıraş olan erkekler var. Tabi diğer yandan hiç sakalı çıkmayan erkeklerde azımsanamayacak kadar var. Sakallı bir erkek istediği zaman beş dakika içinde parlak birine dönüşebilir ama sakalının çıkmasını isteyen erkeklerin işi daha zordur. Günümüzde parayı verdin mi sakal dikimi yapılıyor artık.
SAKAL BIRAKMANIN FAYDALARI
Southern Queensland Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sakalın zararlı ışınları yüzde 95 oranında engellediği yönünde. Bu sayede daha az ışına maruz kalan ciltte kanser riski azalıyormuş. Sakalın başka faydalarını başlıklar halinde geçeceğim. İsteyen araştırabilir. Sakal sayesinde cilt daha geç yaşlanıyor. Astım ve alerjiden korur. Sakal soğuk algınlığından korur. Bakterilere karşı engel oluştururmuş.
SAKAL VE SUÇLU TİPİ
New Jersey’de yapılan bir araştırmada, katılımcılardan bir davadaki jüri üyeleri gibi davranmalarını isteyip onlara bir sakallı bir de tıraşlı erkeğin fotoğraflarını göstermişler. Katılımcılardan hangi adamın tecavüzden dava edildiğini hangisinin kafa yaralanması nedeniyle şikayetçi olduğunu düşündüklerini söylemeleri istenmiş ve %78’i sakallı adamı tecavüzcü olarak seçmiş. Üstüne üstlük, bir takip çalışmasında araştırmacılar yüzlerce katılımcıdan bir suçlu yüzü çizmelerini istemiş ve bu çizimlerin %82’si sakallı bir erkek içermiş.
Özgür bir dünyada yaşıyoruz. İsteyen sakal bırakır isteyen bırakmaz. İsteyen erkek, ideolojisini yansıtmak için sakal bırakır isteyen kadınlara daha çekici görünmek için. Herkesin tercihi kendine.
Bu haftaki yazımı sakal üzerine söylenmiş birkaç söz ile bitirmek istiyorum.
Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık, “Kararsızlık durumlarında ve vazgeçilecek bir durum olmadığında kullanılır.”
Sakalla olaydı kişi, keçiye danışırlardı her işi, “Sakal, kişiye değer kazandırmaz.”
Akıl olmayınca ne yapsın sakal, “Kişi yaşlandığında olgunlaşmayıp akılsız kalmışsa çocukça işler yapar.”
YAZARLAR
Yayınlanma: 25 Aralık 2020 - 10:00
SAKAL!..
Dizi izleme alışkanlığım pek yoktur ama ne var ne yok diye şöyle bir kanalları taradığım oluyor
YAZARLAR
25 Aralık 2020 - 10:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir