Ankara Ticaret Odası bir araştırma yapıyor ve ilginç sonuçlar elde ediyor.
81 ilin tespit edilebilmiş toplam 2 bin 250 çeşit yemeği varmış. Belli ki; tespit edilememiş demeyelim de kaybolup gitmiş yemekler mutlaka var ama bu kadar kapsamlı araştırma bugüne kadar yapılmamış.
Ankara Ticaret Odasına (ATO) göre en zengin mutfak Gaziantep’te. Tam 291 çeşit yemek ve içeceğe sahip Gaziantep. Şimdi sıkı durun; Gaziantep’in ardından en zengin yemek çeşitliliğine sahip il Elazığ. Tam 154 çeşit yemek ve içeceğe sahip. Oysa Adana, Mardin, diyarbakır falan beklerdik değil mi ?
Peki listenin 3.sırasında hangi il var ? Bu da sürpriz; 93 çeşidiyle Ankara. Yani ilk üç sırada Urfa, Adana, Mardin gibi iller yok.
Yine ATO’nun araştırmasına göre yeme içme zenginliği bakımından listenin başında 455 yiyecek ve içecek ile İç Anadolu Bölgesi geliyor. İkinci sırada 425 çeşit ile Doğu Anadolu Bölgesi var. Onu hemen Güney Doğu Anadolu bölgesi 398 çeşit ile izlerken, Karadeniz Bölgesi bir çeşit yemek ile listenin ilk üçünde yer almayı kıl payı kaçırıyor. Karadeniz Bölgesi 397 çeşit yemek ve içeceğe sahip. Akdeniz ve Marmara Bölgesi 184 çeşitle listenin 6.sırasında yer alırken sonuncu Ege Bölgesi 162 çeşit yemek ve içeceğe sahipmiş.
01 Adana; en ünlü yemeği Acılı adana sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Dillere destan yiyeceği değil ama içeceği var. Şalgam. Adana Şalgamı ülke sınırlarını bile aşmış.
02 Adıyaman; çiğköfte sanıyorsunuz ama değil. Adıyaman’ın en ünlü yemeği Basalla; aslında bir çeşit bol yağlı köfte.
03 Afyon; bunu bilirsiniz elbet. Afyon’un kaymağını bilmeyen yoktur. Tabi Afyon sucukları da mutlaka dikkate alınması gereken yiyeceklerin başında geliyor.
04 Ağrı; her yerde bulabileceğiniz bir yiyeceğin anayurdu meğer Ağrı imiş. Saç Kavurma ağrıya özgü bir yiyecek, yonunuz düşerse tadına bakın bize de yorum yapın.
05; Amasya; elma demeyin ondan daha da ileri derecede meşhur yemeği var. Eli Böğründe. Bir çeşit kebap türü. Daha çok İskender Kebabına benziyor. Eli Böğründe yemeğine Kahramanmaraş da sahip çıkıyormuş ama isim Amasya’nın.
06 Ankara; Ankara’da ne olacak ki dersiniz ama öyle değil. Ankara yemek konusunda çok zengin bir il. Ankara Tavası il sınırlarını çoktan aşmış, ülke sınırlarını da zorluyor.
07 Antalya; uluslararası bir şehir olması nedeniyle elbette burada her türlü yemek ve içecek bulunabilir ama Antalya’ya özgün yapılan ve onunla anılan yemek Arap Kadayıfı.
08 Artvin; ilginç bir yemeğe sahip. Bazı yerlerde Hınkal bazı yerlerde Hangel deniyor. Bir tür mantı içli ve içsiz olarak yapılıyor. Kafkasya’da ortaya çıkmış bir mantı çeşidi.
09 Aydın; bu şehrimiz Paşa Böreği ile anılıyor. Üzerine yoğurt dökülerek tüketiliyor.
10 Balıkesir; höşmenim tatlısını bilmeyen yoktur ama il bununla anılmıyor. Çoğu yörede yapılan Mafiş Tatlısı ile tanımlanmış. Şerbetli tatlı; buradan da anlıyoruz ki Balıkesir’liler şerbetli ve biraz da ağır tatlıları seviyor.
11 Bilecik; gastronomi konusunda adından pek söz edilmeyen Bilecek; tam da böyle düşünenleri şaşırtıyor ve ilginç bir yemek ile adından sözettiriyor. Keklik Kebabı. Tadını unutamayanlar olduğu söylenmekle birlikte pek çok kişi küçük kuş türü yemeklere mesafeli bakıyor.
12 Bingöl; hayatınızda kaç kez tadını unutamadığınız tatlı yediniz. Bingöl yol üstünde gördüğünüz pekmezlerden çok farklı olarak Dut Pekmezi ile anılıyor ve bunu çok iyi yapıyorlar.
13 Bitlis; ummadığınız bir lezzetle karşımıza geliyor. Pek çok yerde yapılıyor ama anayurdu Bitlis olan Büryan Kebabı ile anılıyor.
14 Bolu; ilginç bir yemek listesine sahip. Hiç duydunuz mu bilmem ama Bolu Kedi Batmaz yemeği ile anılıyor. Nedir Kedi Batmaz derseniz, kısaca tatlı ve tuzlu yapılabilen bir hamur işi.
15 Burdur; pek bir şey beklemeyeceğiniz bir şehir gibi görünse de Burdur, aslında yeme içme konusunda hiç de fakir değil. Burdur Kebabı anılsa da aslında Burdur’un milli yiyeceği Testi Kebabı.
16 Bursa; çok sayıda göçmenin bulunduğu Bursa’da her türlü yiyeceği bulabilirsiniz ama Közde İskender Kebabını yolu buraya düşenler yemeden geçemez. Bursa Etli Gavata, nögöl Köfte ile anılsa da akılda kalan en önemli lezzet hiç kuşkusuz İskender.
17 Çanakkale; ilginç yemek türleri var ama genel olarak Peynir Helvası ile anılıyor. Onun öncesinde Çanakkale’nin unutulmaz, geçmişten gelen etkileyici yemekleri var mesela tumbi var, Lakerda var. Lakerda’yı bilmeyen yoktur ama kısaca Tumbi’yi anlatalım. Tumbi, patlıcan, soğan, biber ve baharatlar eklenerek yapılıyor. Sonra bu yemeği mercimek köftesi büyüklüğünde şekil veriliyor ve domates-zeytinyağı işleğinde sos üzerine dökülerek yeniyor.
18 Çankırı; et yemekleri ülkemizin her yerinde çok iyi yapılıyor. Biraz fazla pişirilse de etli yemeklerin hem yapımı hem tüketimi konusunda uzman sayılırız. Çankırı Yaren Güveci ile anılıyor. Çankırı Güveci dana eti, domates ve arpacık soğanı ile yapılıyor.
19 Çorum; hiç uzatmaya gerek yok. Çorum’un adı Leblebi ile birlikte anılır. Oysa leblebinin başkenti Serinhisar olsa da marka olarak bunu Çorum elde etmiş. O nedenle de Çorum denilince akla ilk gelen Leblebi oluyor.
20 Denizli; kebabıyla ünlüdür değil mi. Öyle sanıyorsanız yanıldınız; Denizli Sıyırması ile ünlü. Sıyırma nedir derseniz; Ayşekadın fasulyesinin tazesinden yapılıyor ama Denizli’ye gittiğinizde bu yemeği ne yazık ki; bulmak pek mümkün olmuyor. Tıpkı, Çanakkale’de Tumbi’yi bulamamak gibi.
21 Diyarbakır; hiç kuşku yok aklınızdan etin her türlüsü gelip geçiyor. Haklısınız, Diyarbakır Cartlak Kebabı ile anılıyor; hatta anılmakla kalmıyor sabah kahvaltısı yapılıyor. Lavaşın içinde ciğerlerin tadına doyum olmuyor.
22 Edirne; işte bunu bilmeyen taş olur. Elbette unlanarak yağda kızartılan Tava Ciğeri. Edirne’ye gidip de bunu yemeyen olmaz. Üzerine de dönerken Acı Bademezmesi almadan gelmez.
23 Elazığ; yeme içme konusunda şaşırtıcı bir il. Bu kadar yemek zenginliğine sahip olması müthiş ama o kadar yemek arasından sıyrılıp adından söz ettiren Harput Köftesi. Adı çoktan sınırlarını aşmış durumda. Elazığ Anamaşı ile de dikkat çekiyor.
24 Erzincan; oldukça zengin bir yemek kültürüne sahip ilimiz. Erzincan, ülkemizde en iyi Tulum Peynirini yapan il. Bununla da hak ettiği şekilde anılıyor. Erzincan Tulumu sofranıza geldiyse çok şanslısınız.
25 Erzurum; et yemeği ile adından söz ettiriyor. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi ülkemizin her bir köşesinde Erzurumlular tarafından yapılan Cağ Kebabı şehre ismini vermiş durumda. Cağ Kebabı yemek için Erzurum’a gitmeye gerek yok diyorsanız, belki de coğrafi yapı bu yemeğin tadına tat katıyordur. Ne dersiniz ?
26 Eskişehir; denizi olmayan ama turistik bir şehir olmayı başarmış bir ilimiz. Eskişehir adını Çiğ Börek ile konuşturuyor. Pek çok yiyeceği bulmak mümkün ama Çiğ Börek burada yenilince sanki tadı başka oluyor. Bilmem bize öyle geldi.
27 Gaziantep; işte bu şehirde dur; yeme içme konusunda Türkiye’nin başkenti bir ilden söz ediyoruz. Hangi sokağına girerseniz girin mutlaka sizi mutlu edecek lezzetleri bulmanın mümkün olduğu bir şehir. Evet her türlü kebap ile anılıyor ama en çok Baklavası ile etkiliyor. Antep Fıstıklı Baklavasını tadan bir daha başka tadı onun yerine koyamıyor. gaziantep hiç kuşku yok ki; Türkiye’nin gastronomi konusunda başkenti.
28 Giresun; deniz havasında ne yapsanız gider de her yerde Hamsi Böreği yapamazsınız. İşte bunu Giresunlular yapıyor ve çok da iyi yapıyorlar. Yolunuz buraya düşerse ısrarla Giresun Böreğini bulup tadına bakın.
29 Gümüşhane; Köme desek, şimdi siz o da ne diyeceksiniz. Kısaca anlatalım Gümüşhane’nin Köme yemeğini. Ceviz ve Pekmez’den yapılıyor ve tam bir kalori deposu. Kendinizi alamayıp fazla tüketirseniz onları eritmek zor olabilir.
30 Hakkari; biliyoruz bu ilimizi hiçbir yemekle yan yana getiremiyorsunuz ama mesele sandığınız gibi değil. Hakkari’nin belli ki Kepaye’sini yememişsiniz. Hakkari’de Kepaye yeseydiniz böyle konuşmazdınız. Kepaye; bir işkembe yemeğidir. İçerisinde nohut, işkembe, bağırsak kıyma, pirinç gibi malzemeler bulunur. Lezzeti de olağanüstüdür. Bulursanız kaçırmayın.
31 Hatay; depremlerle sarsılan bu gastronomi şehrinde ne yeseniz yeridir. Pek çoğumuz Hatay denilince aklımıza Künefe gelir ama o şehrimiz başka bir yemekle de anılıyor. Hiç duydunuz mu; kuşgözü. Yani bir anlamda Fındık Lahmacun; masanıza geldiğinde tüketmekten mutlu oluyorsunuz.
32 Isparta; Sakala Sarkan hiç duydunuz mu. Haşlanmış mercimeğin üzerine yağda kavrulmuş domates salçası, ev eriştesi ve tuz eklenerek kaynatılır. Pişmesine yakın üzerine kaymak yağı dökülüyor ve ateşten alındıktan sonra dinlendiriliyor. Çok çeşitli yemekler yemeye mesafeli biriyseniz pek de hoşlanacağınız yemek değil ama tadı unutulmaz.
33 Mersin; adını sık sık duyduğunuz bir yemekle meşhur bu ilimiz. Tantuni yediniz mi. Yemediyseniz bile adını mutlaka duymuşsunuzdur; işte onun anayurdu Mersin. Yolunuz düşerse bu tadı yerinde yemenizi öneririz.
34 İstanbul; en zoru da bu. İstanbul’da dünya mutfağının her türlüsü sunuluyor ama bilin bakalım ne ile anılıyor. Hepiniz Sultanahmet Köftesini duymuşsunuzdur. Keza Kanlıca Yoğurdu da İstanbul için önemli bir yiyecek.
35 İzmir; bu ilimiz Boyöz ile anılıyor olsa da geçmişten gelen asıl markası Papaz Yahnisi. İzmir’e giderseniz, bunu deneyin. Hadi sizi yormayalı ve bir de adres verelim. Yolunuz Çeşme’ye düşerse İmren Lokantasını ziyaret edin ve bu eşsiz lezzeti tadın. Boyöz aslında bir Çanakkale markası. Bunu da bir yazımızda anlatalım ki; İzmir öğrensin.
36 Kars; hemen aklınızdan kaşar geçti değil mi. Haklısınız, Kars dillere destan Kaşarı ile hepimizi büyülüyor. Kars Kaşarını tattıysanız başka lezzet sizi mutlu edemez. İlle Kars Kaşarı dersiniz.
37 Kastamonu; son dönemde pastırması ile adından çok söz ettiriyor ama o şehrin asıl markası Köle Hamuru. İlginç değil mi; Köle Hamuru. Kısaca anlatalım, Köle Hamuru kaynayan tuzlu suyun içine un katılarak topaklanmaması için tahta kaşığın arkası ile ezilerek pişirilen bir yiyecek. Tereyağı, pekmez ve ceviz ile zenginleştiriliyor.
38 Kayseri; bingo bildiniz. Kayseri denilince akla ilk gelen yemek Mantı. Mantı ülkemizin her yöresinde yapılıyor olsa da Kayseri Mantısının damağımızda ve dilimizde bir anlamı, tadı var. Zaten o nedenle isim yapmış ve Kayseri ile özdeşleşmiş.
39 Kırklareli; bu ilimiz aslında Atatürk’ün de tadına baktığı ve zaman zaman getirterek tükettiği üzüm suyundan üretilmiş Hardaliye olsa da daha eski yemeği Sulu Kaçamak. Kaçamak, yokluk yıllarında pek çok şehirde yapılmış ve tüketilmiştir. Kırklareli’nde hala bu yemeğin bulunabiliyor olması çok büyük bir zenginlik.
40 Kırşehir; bizim yöremizde de yapılan ama ismi biraz daha değişik olan bir yemekle anılıyor Kırşehir. Bize göre Keşkek, Kırşehir’e göre Keşkef. Dövülmüş buğdaydan yapılıyor ama biraz daha farklı. Yağlı etle muhallebi kıvamını gelene kadar pişiriliyor ve üzerine salçalı yağ dökülerek tüketiliyor.
41 Kocaeli; elbette Pişmaniye. Kocaeli’nin başka markaları da var; üstelik yemek konusunda ilçeleriyle birlikte zengin sayılır ama Pişmaniye denilince akla ilk gelen il hiç kuşkusuz Kocaeli.
42 Konya; bamya çorbası ile de ünlü sayılır ama esas ününü Etli Ekmek’e borçlu. İnce Lahmacunun farklı bir yorumu gibi görünse de aslında öyle değil. Tadınca lahmacundan çok farklı olduğuun anlıyorsunuz. Bu kesinlikle Konya’ya has bir yemek.
43 Kütahya; ilginç bir yemek markası ile anılıyor. Sıkı durun hiç duydunuz mu Tosunum. Biz bu yemeği ilk kez duyduk ve size de kısaca anlatalım; yada kısaca hamur işi olduğunu söyleyeli yeterli olsun
44 Malatya; hah işte bunu da bilirsiniz, hiç kuşkusuz Kayısı. Malatya Kayısısı, tıpkı Amasya Elması, Bayramiç Beyazı gibi farklı bir aromaya sahip. Eğer evinize kayısı alıyorsanız mutlaka Malatya arayın.
45 Manisa; Ege’ye ve Marmara’ya yaklaştıkça çeşitlilik azalırken bilinirlik artıyor. Manisa; festivalinden biliyoruz ki Mesir Macunu ile meşhur. Ondan bir tane kapmak için, o gelenek yaşatılırken birbirimizi ezmiyor muyuz. Manisa denilince ilk akla gelen elbette her derde deva Mesir Macunu.
46 Kahramanmaraş; bu ilimiz de ne yazık ki; deprem ile sarsıldı ve bir çok kayıp verdi. Maraş elbette Dövme Dondurması ile ünlü ve ülkenin; hatta Avrupa’nın pek çok noktasına bile yayılmış durumda olan bir marka.
47 Mardin; tarihi, yeme içme zenginliği ile görülesi ve tadına bakılası yemekler yapan bir şehir. Haydi size soralım. Mardin ne ile anılmalı. Öyle şimdilerde yedirilmeye çalışılan Mardin Tabağı falan değil. Mardin’in geçmişten gelen asıl yemeği İkbebet; yani Mardin usulü İçli Köfte.
48 Muğla; Çopur desek aklınıza ne geliyor. Salata mı, et mi yoksa sebze yemeği mi ? Hadi sizi yormayalım ve biz söyleyelim; Çopur aslında et, sarımsak ve limon ile harmanlanarak ustanın yorumuna göre sulu veya az sulu olabiliyor. Yalnız Çopur değil; Ekşili Çopur.
49 Muş; bu yörelerde et daha bir sert oluyor ama yöre insanı onu nasıl yumuşatacağını çok iyi biliyor. muş da işte bunlardan biri ve geçmişten bugüne yapılan lezzeti Muş Köftesi. Her yöre köfte yapıyor ama her birinin ayrı ayrı yorumu var. İşte Muş Köftesi de farklı bir yorum ile yapılan yemeklerden.
50 Nevşehir; biz bu ilimizi toprağa gümelen kimine göre Tepmeli Peynir kimine gör Kokulu Peynir ile biliyor olsak da asıl büyük ismi Sızgıt. Yabancı mı geldi; özetleyelim o zaman. Sızgıt, küçük küçük doğranmış etlerin etin yağı ile kavrulduktan sonra kurutulmasıyla ortaya çıkan soğuk bir atıştırmalık.
51 Niğde; dünyaya Obruk Peyniri ile adını duyurdu ama asıl geleneği Obruk Peyniri değil. Mangır Çorbası; evet evet asıl lezzeti bu. Obruk Peyniri zaman içinde bu geçmişten gelen lezzetin önüne geçebilir ama Mangır Çorbasının da ismi çok büyük. Nedir bu çorba denseniz, yufkanın üzerine un serpilerek yapılan bir çorba.
52 Ordu; Melocan ile anılıyor. Melocan, bu güne kadar en ilgi çekici, acayip bir tada sahip yemek diyebiliriz. Melocan aslında bir diken ucu. Bunun kavurması yapılıyor ve çok da güzel bir tadı var. Aynı zamanda formuna dikkat edenler için bulunmaz bir lezzet.
53 Rize; Damat Kurabiyesi mi desek, Enişte Lokumu mu ? Aslında ikisi de. Bir tür kurabiyeden söz ediyoruz ama uzun süre bayatlamayan bir kurabiye. Eskilerde gelinin ailesi damadın ailesine bu kurabiyeden verirmiş. Gelin yeni evinde çekinir de yemek yiyemezse bayatlamayan bu kurabiyelerle karnını doyurabilirmiş.
54 Sakarya; ne alaka diyeceğiniz bir yiyecekten söz edeceğiz size. Sakarya Pekmez’ ile ünlüymüş. Pekmezin her halini yapıyorlar ve tadını da tam kıvamında tutturuyorlarmış. Oysa Sakarya’nın ıslak köftesi var ama meğer Pekmez onun da önündeymiş.
55 Samsun; şu ülkemizin yemek kültürüne hayran kalmamak mümkün mü. Kadın Budu gibi isimlerle hem komik hem ilginç ama Samsun’un spesiyali Kocakarı Gerdanı. Bu bir tatlı çeşidi; ceviz ve tabi i de fındık konularak yapılır.
56 Siirt; bir meyve ile adını duyuruyor. Herkes yemek ile duyuracak değil ya. Hiç duydunuz mu bilmem Zivzik Narı. 800 gram ağırlığa kadar çıkabilen, taneleri nohut büyüklüğünde asit oranı düşük ve tadı mayhoş bir meyve. Tadına bakanlar, en iyi nar olarak adlandırıyor.
57 Sinop; Batı Karadeniz Bölgesinin incisi, coğrafi özellikleriyle dikkat çeken bir şehir. Sinop’u bir yemekle anmayacağız. Sinop’un Kestanesi anlatılmaz, tadına bakarsınız tiryakisi olursunuz. Hadi bir de yemek adı verelim. Mamalika; duydunuz mu. Su ve tuz tencerede kaynatılırken üzerine mısır unu serpilir. Un göz göz oluncaya kadar pişirilir.
58 Sivas; Hamamlarıyla, mutfağıyla fark yaratan bir il olmasını yanı sıra Kangal köpeği ile Sivas ismini herkes biliyor. Sivas’ın yemek ismi ne olmalı sorusunun yanıtı Sivas Kebabı kuzu eti, patlıcan, biber ve domates ile hazırlanıyor. Özellikle kalabalık sofralarda yer verilen Sivas kebabı, bayram ve Ramazan aylarının vazgeçilmezi olarak gösteriliyor.
59 Tekirdağ; hiç kuşku yok ki Tekirdağ Köftesi. Bugüne kadar Tekirdağ’dan geçip de bu eşsiz lezzeti tatmamış olan yoktur. Yuvarlak dolma şeklinde yapılan Tekirdağ Köftesi biraz yağlı oluyor. Genel olarak ızgarada pişirilerek sıcak sunuluyor.
60 Tokat; Sivas ile tokat komşu iller. Bu nedenle yemek kültürü bakımından birbirinden etkilenmiş. Tokat Kebabı ile vitrine çıkan Tokat, yöresel sebepler nedeniyle eti son derece lezzetli. Tokat’tan geçiyorsanız kebabını yemeden geçmeyin.
61 Trabzon; elbette Akçaabat Köftesi. Trabzonlular gittikleri her yere köftelerini de götürüyor. Köftelerini götüremezlerse Vakfıkebir Ekmeğini götürüyor. Trabzon yeme içme bakımından genellikle pide türü ile kendini anlatıyor. Elbette çayın en iyisini konuşmaya gerek bile yok. Çayın anayurdu Trabzon.
62 Tunceli; hiç aklınızdan bu şehir ile ilgili bir lezzet ismi geçmemiştir am bir peyniri var ki; inanılmaz lezzetler sunuyor. Şavak Tulum Peyniri. Keçi-Koyun karışımı ile yapılıyor genellikle ve mutlaka 90 gün olgunlaşması bekleniyor. Aroması gerçekten aranacak lezzette.
63 Şanlıurfa; etin her hali ile yemek yapabilen bir il. Lahmacun, içli köfte, künefe gibi pek çok yemeğe sahip çıkıyor ama Urfa’nın arananı bunların hiç biri değil. urfa İsot ile kendinden sözettiriyor. Urfa’ya giden herkes mutlaka ayrılırken İsot alıyor ama yeme-içme konusunda son derece zengin bir il.
64 Uşak; ilk anda aklınıza meşhur olmuş bir yemeği veya yiyeceği gelmiyor değil mi. Oysa Uşak’ın Alacatene diye zeytinyağlı bir yemeği var. Yeşil mercimek ile yapılıyor ve tadı yerel lezzet olarak tatmin edecek seviyede.
65 Van; bu şehir için kahvaltı diyeceksin ama değil. Evet Van Kahvaltısı meşhur, pek çok seyahat sever Van Kahvaltısının tadını almak istiyor ama bunların ötesinde başka bir lezzeti var. Otlu Peynir; adını duymayan hatta tadına bakmayan var mıdır bilinmez ama mutlaka tadılası bir lezzet Otlu Peynir.
66 Yozgat; bizim ülkemizin insanı et olmazsa ya karnı doymuyor ya gözü. Sofrada et olacak ki; yemese de doyduğunu hissedecek. Yozgat her ne kadar yiğidin harman olduğu yer olarak anılsa da onun da bir et yemeği var. Adına da Testi Kebabı demişler. Tatmayan bilmez, lezzeti, kıvamı, mideyi yakmayan pişirilme şekliyle müthiş bir tat. Yolunuz düşerse değil, yolunuzu düşürün ve tadına bakın.
67 Zonguldak; bu güne kadar yediğiniz bütün yoğurtları unutun. Zonguldak’ın bir ilçesi Çaycuma öyle bir yoğurt yapıyor ki; böyle bir lezzeti başka hiçbir yerde bulamazsınız. Manda Yoğurdu midenizi derinden sarsıyor ve sürekli aynı tadı arar hale geliyorsunuz.
68 Aksaray; ev yemekleriyle biraz daha adından söz ettirmeye çalışan bir il. Mesela Bamya Çorbası anlatılmaz tadına bakılır diyerek tanıtıyor. Gerçekten bazı yerler sebze çorbalarını öyle bir yapıyor ki; başka yerde yeseniz de o tadı yakalayamıyorsunuz.
69 Bayburt; her yörenin ağız tadı başka. Bayburt kendini Galaçoş ile anlatıyor. Kıyma ve Yeşil mercimek ile yapılıyor. Altına tırnak pideler konuluyor ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek tüketiliyor.
70 Karaman; Batırık ile kendinde söz etmek istiyor. Batırık ne derseniz hemen kısaca anlatalım. Aslında Batırık bir anlamda mercimek köftesi gibi sıkılarak yapılıyor. Etsiz olarak yapılan Batırık’ın diğer sıkma köftelerden farkı içine kızarmış tahin konulması. Ayrıca susamlı, cevizli ve fıstıklı da yapılıyor.
71 Kırıkkale; hamur ile etin karışımından elde edilen Kömbe ile kendini anlatan Kırıkkale, bu yemeğin için sarımsak, soğanın yanı sıra baharatlarla lezzetlendirilerek elde edilen bir tat. Hamur ile etin karışımı her zaman kendi başına bir yemek olduğu için yenilebilir tatlar ortaya çıkıyor.
72 Batman; pek çoğumuzun bildiği ama nereye ait olduğu konusunda bir fikrimizin olmadığı Bumbar Batman’a ait. Batman Mumbar’ı Türkiye’nin her noktasına yayılsa da coğrafi koşullar nedeniyle en lezzetlisinin kendi yöresinde olduğu bir gerçek. Biraz ağır yemek olsa da bu lezzeti seven çok sayıda avcı var.
73 Şırnak; bu yöreler genel olarak eti seviyor. O nedenle Şırnak’tan da bir et yemeği bekliyoruz elbet. Şırnak Kutlık ile fark yaratıyor. Ufak bulgur ve yarma ile birbirine karıştırılarak hamur haline getiriliyor. Kızarmış soğanlı kıyma ile içi doldurulan Kutlık yumurtaya bulanıyor ve ardından da yağda kızartılıyor.
74 Bartın; Yunanistan’a gidince ilk söylenen yemek nedir dersek kabak kızartması olduğunu seyahat edenler hemen bilecektir. İşte Bartın da kabağa başka bir lezzet veriyor. Kabak Burması. Bu bir şerbetli tatlı.
75 Ardahan; pek çoğumuzun ismini duyduğu; kimine göre çok ağır kimine göre en lezzetli yöresel yemek olarak kabul edilen Kuymak Ardahan’ın geleneksel yemeği. Karadeniz Bölgesinin her yerinde yapılan, genellikle de kahvaltıda tüketiliyor.
76 Iğdır; adını hiç duydunuz mu Perzane. Belki bu ismi ilk kez duyuyorsunuz ama yörede çok meşhur bir yemek. Süzülmüş pirinç, su , erik, ince kıyılmış maydanoz ve tereyağı ile yapılıyor. Malzemelerin tatları birbirine karışıncaya kadar kaynatılıyor ve ardından servis ediliyor.
77 Yalova; Marmara Bölgesi aslında yemek kültürü bakımından çok zengin değil; hatta özgün değil ama Yalova’dan beklenmeyecek bir performans Pavlı geliyor. Asma yaprağı veya lahana yaprağı ile yapılan Pavli üzerine yoğurt dökülerek de yenebiliyor.
78 Karabük; Malak ile geleneksel lezzetini koruyor. Suya un eklenip sürekli karıştırılarak pişirilen yemek, piştikten 5 dakika daha kaynatılmaya devam edilir. Daha sonra küçük küçük toplar yapılır ve kızartılan tereyağı üzerine dökülerek sıcak tüketilir.
79 Kilis; yöre insanı Cennet Çamuru diyor. Kadayıf ile yapılan Cennet Çamuru her ne kadar adından dolayı çekici gelmese de tadına bakanlar lezzet seviyesinin çok yukarıda olduğunu söylüyor. Antep fıstığı eklenen Cennet Çamurunun üzerine kaymak konularak tüketilirse ayrı bir lezzet ortaya çıkıyor.
80 Osmaniye; otlardan yarattığı bir çorba ile lezzet listesini güçlendiriyor. Tırşik otu ince ince doğranıyor ve bir tencerede bekletiliyor. Biraz kaynamış suya Tırşık Otu atılıyor. Dövme ve nohut ilave edildikten sonra koyulaşana kadar kaynatılıyor.
81 Düzce; ne alaka diyeceğiniz meşhur bir lezzet var son sırada. Düzce, Çerkez Tavuğunu en iyi yapan ilimiz. Yörenin en beğenilen ve bilinen yerel lezzeti Çerkez Tavuğu geleneklere göre öyle herkes için yapılmıyormuş. Eğer bir misafirinize Çerkez Tavuğu yapıyorsanız anlamı “Sana karşı boynum kıldan ince” demekmiş.
Son söz olarak; eğer ülkemizin 81 ilinin adını bir yemek ile özdeştirecek olsaydık sorusunun yanıtını vermiş olduk. Her il kendi yemek kültürü ile anılır ve yerel lezzetleri yerinde tatmak insanın üzerinde ayrı bir mutluluk bırakıyor.
AHMET ERTAN
YEMEK
Yayınlanma: 17 Kasım 2023 - 16:48
Güncelleme: 17 Kasım 2023 - 20:00
Sizin şehriniz hangi yemeğin adı ?
Her yörenin kendine has yemek kültürü var. Hangi bölge yeme içme konusunda daha zengin, hangi şehrin kaç çeşit yemeği var, tek tek baktık. Sizin de şaşıracağınız sonuçlar ortaya çıktı. Ummadığınız şehirlerin bile inanılmaz yemek zenginliği var. Mesela Künefe kimin. Biz Hatay biliyorduk ama meğer künefeye pek çok şehir sahip çıkıyormuş. Çiğ Köfte ve Künefe palaşılamıyor. Urfa’dan tutun da Batman, Adıyaman, Mardin, Osmaniye, Diyarbakır..hepsi Künefe ve Çiğ Köftenin peşinde.
YEMEK
17 Kasım 2023 - 16:48
Güncelleme: 17 Kasım 2023 - 20:00