Kemer terfi sınavları taekwondonun en önemli bölümlerinden biri olup,Dojangta periyodik olarak yapılan ve her öğrenciyi bekleyen uygulamalardan biridir. Bu sınavlar öğrencilerin bilgilerini test etmeleri, seviyelerini öğrenmeleri, bir üst seviyeye geçmeleri, pratik ve teorik bilgilerini ilerletmeleri açısından birer fırsattır.
Bu testler (Kemer sınavları) taekwondo öğrenimi açısından çok etkili ve faydalıdır. Taekwondo okulunun ve salonunun tüm kalitesi bu kemer terfi sınavlarında ortaya çıkar. Çünkü öğrenciler hünerlerini halka açık şekilde yaparlar ki sporcuların becerilerindeki maharet ve ustalık aynı zamanda salonun ve çalıştırıcının yetenek ve kalitesinin bir göstergesi olur. Çünkü sporcuların sınavdaki davranış biçimleri sadece kendilerine salonda verilen pratik öğretilerdir. Sporcudaki saygı, disiplin, pratik beceri ,sosyal davranışlardaki gelişme aynı anda Dojangın kalitesini halka göstermesi demektir.
Kemer terfi sınavları sporcuyu daha çok çalışmaya ve en iyi pratik yapmaya yönelten bir uygulamadır. Her kemer terfi sınavının gerekli hareketleri ve teorik bilgileri vardır. Bunlar kolaydan zora doğru aşama aşamadır. Dolayısıyla kolaydan daha zora doğru taekwondo çalışması bir seyir izler. Sınav duygusu ve heyecanı sporcuyu daha çok çalışmaya ve eksersizleri kendi başına yansız kaldığında da yapmaya iter. Çünkü halka açık sınavlar olduğu için aynı zamanda sporcunun kendisini seyrettirmesi söz konusudur. Bir sporcu için en büyük gurur başkaları tarafından seyredilmek ve beğenilmektir. Yeni başlayan sporcular için bu fırsatta genelde kemer terfi sınavlarında ortaya çıkar. Bu nedenle sınavlar sporcu için iyi bir motivasyon ve itici güç olurlar.
Kemer sınavları bir salonda 4 ayda bir yapılabilir. Yani senede 3 kez yapılabilir.Ocak, Mayıs ve Eylül ayları kemer imtihan aylarıdır. İmtihan 15 gün önceden bağlı olunan il müdürlüğüne bir dilekçe ile bildirilir ve resmiyet kazanır. İl taekwondo temsilcisi gerekirse bir gözlemci göndererek ,imtihanı denetler.
Kemer terfi sınavları sporcunun seviyesini ve ona göre çalışma programını tespit eder. Çünkü belli bir seviyeyi yakalayamamış bir sporcuyu bir ileriki aşamaya atlatmak ,sporcu içinde ağır bir yüktür. Yeni bir salona kayıt olduğunuzda ,kemer seviyenizi söylediğinizde, çalıştırıcının sizin için uygulayacağı çalışma programı hemen hemen bellidir. Yani her kemer seviyesinin belli çalışma programı varır.
Tabiî ki bu sınavlar bir eğlence tarzında ve halka açık yapılır dedik. Bu esnada asla sporcuya psikolojik bir yük ve stres yüklenmez. Sınav bir gösteri havasında geçer. Sporcular imtihana aynı kemer seviyelerinde 4 ve 5 li guruplar halinde alınırlar. Her kemer seviyesinin imtihanda yapacağı hareketler belli olduğundan sporcular zaten hazırlıklı olarak halkın karşısına çıkarlar. Dolayısıyla da sınav bir şölen ve gösteri havasında geçer.1-1,5 saati geçmeyeceğinden uzun zamana yayılan bir sıkıcı hava oluşmaz. Zaman çok akıcı ve verimli olarak kullanılır.
Her kemerin sınav metotları ayrı ayrıdır ve önceden hangi teknikleri yapacağı bellidir.Yinede siyah kemerli tecrübeli sporcular sınav esnasında genç ve yeni başlayan sporculara yardımcı olurlar ,onlara eşlik ederler ve sınav esnasında birlikte teknik yaparak onları rahatlatırlar.
Kemer sınavına her sporcu hazırlanmış ve kemer seviyesinin bilgilerine çalışmış olarak gelir.
Sınava girecek sporcu seyirci ve davetlilerden çok daha önce salonda yerini almış olmalı zamana çok dikkat etmelidir.
Daboku son derece temiz ve ütülenmiş olmalı ,o günün farklılığına göre çok alımlı ve gösterişli olmalıdır.
Sınav tüm sporcuların salonda belli bir düzen halinde sıralanmaları, dikkat komutu ve selamlama ile başlamış olur. Bu seremoniye sınava girecek ve girmeyecek tüm sporcular katılırlar.
Seremoniden sonra sınava girecek sporcular kendilerine ayrılan özel bölüme geçerek beklerler. İsim çağırılmak suretiyle aşağı kemerlerden yukarıya doğru guruplar halinde çağırılırlar. Bu bekleme genelde salonun bir köşesinde düzgün bir sıra halinde yerde oturmak suretiyle (Bağdaş kurarak) olabilir. Salon müsaitse sporculara ait sandalye oturak ,tribünvs gibi bölümlerde olabilir. Ancak do adabında en uygunu İmtihan sahasının kenarında düzgün sıra halinde bağdaş oturmak en uygun olanıdır. Bu esnada konuşmak, seyircilerle ilgilenmek, sakız çiğnemek, bir şeyle oynamak kesinlikle olmaz. Dikkatlice sınavı takip etmek ve sessiz durmak gerekir.DEVAMI HAFTAYA
YAZARLAR
Yayınlanma: 11 Aralık 2019 - 10:30
Taekwondoda kemer imtihanları
Kemer terfi sınavları taekwondonun en önemli bölümlerinden biri olup,Dojangta periyodik olarak yapılan ve her öğrenciyi bekleyen uygulamalardan biridir
YAZARLAR
11 Aralık 2019 - 10:30
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir