Çalışmada zirve noktaları:
Bu başlıktan kastettiğim antrenman esnasında ulaşılacak en yüksek antrenman dozu, zorlanma ,fiziksel yüklenmedir.Çalışmaya genellikle zor olmayan hafif ısınma hareketleriyle başlanır. Bu doz gittikçe artarak bir en üst noktaya çıkacaktır. Sporcularda zaman geçtikçe zorlanma ve güçlük hissedeceklerdir. Bu en üst zorlanmadan sonra tekrar bir hafifleme periyoduyla ter soğutulacak ve antrenman nihayetlenecektir. Yani antrenmanın bütünü, zorlama ve gevşemeler şeklinde gidip gelen bir takım ritmik değişimler içerir.
Eğer filim seyretmeyi seviyorsanız filmlerden örnek vereyim. Bir filim daha başlar başlamaz vurulu kırılın olur sonuna kadar böyle sürerse seyirci uyumaya başlar, tek düze ve durgun konumuna devam ederse seyirci gene sıkılır. Filim içinde biraz romantizm, biraz aşk, biraz eğitici konular, biraz korku, heyecan, şiddet birazda barışçıl uygular vara yani çeşitlilik vara seyirci çok büyük zevk alır. İşteantrenör bir filim yönetmeni gibidir. Antrenmanın bu dozunu ve periyot lamalarını iyi ayarlayarak sporcuyu sıkmamalıdır.
Bu konuda en iyi yöntem antrenmanda 1 veya 2 tane zirve nokta (yüklenme fazlalığı) koymalısınız. Eğer bu 3 olursa sporcu sıkılır ve dikkati dağılır.2 saatlik bir antrenmanda 2 tane en üst zorlama sınırı koyabilirsiniz. Yan, ısınma giderek dozu arttırma en üst sınır, azaltarak gevşeme ,sonra tekrar bir en üst aza çıkma ve azaltarak antrenmanı bitirme.Şekil;1 deki gibi1 saatlik bir antrenmanda ise 1 kere en üst sınır zorlanabilir ama antrenman 2 saatlik olana göre daha sert ve sıkı geçmeli ve zorlama süresi daha fazla olmalıdır. Alta şekil:2 de görmektesiniz.Her iki şekilde incelenirse 1 veya 2 saltlick bir antrenmanda sert çalışmanın nasıl arttırılıp nasıl azaltıldığını görebilirsiniz. Dikkat edin her iki antrenmana ısınma ,ile en alt seviyeden başlıyor ve ısınma ile yine en hafif çalışma ile sonlanıyor.Buna özellikle dikkat etmelisiniz. Yeşil hatlar ısınma periyotlarının başlama ve sonlanma zamanlarını göstermektedir. 1 saatlik antrenmanda ısınma zamanının 10 dakika içinde tamamlandığını görmektesiniz.Bazı antrenörler bunun çok kısa bir zaman olduğunu düşünebilirler ve 10 dakikada sporcunun ısınamayacağınısöyleyebilirler. Çocuklarla veya yaşlılarla antrenman yapıyorsanız bu süreyi elbette uzatabilirsiniz. Ancak gençleri veya renkli kuşaklı sporcuları antrene ediyorsanız bu süre iyi bir sporcunun ısınması için son derece yeterli bir zamandır. Zaten bu zamandan sonra artırarak en üst zorlamaya geçileceğinden sporcular zorlamaya dayanmak için yeterli süreyi bulmuş olacaklardır.Tabiki bu 10 dakika sonunda sporcuların ısındıklarını iyi kontrol etmeniz gerekir. Değilse spor yaralanmaları riski artar. Antrenman sonu ter soğutma işlemide çok kısa tutulmalıdır. Çünkü sıkı zorlamadan sonra dozun düşürülüp ter atılması antrenmanı sporcuya çok sıkıcı gelebilir ve antrenmanı çekilmez yapabilir.Haftada 5 gün antrenmanınız varsa her gün sporcuları aşırı zorlamayın 3 gün zorlayıcı antrenman yaptırıyorsanız 2 gün işi eğlenceye taşıyan ve sporcuları dinlenirken daha hafif antrenman şekillerini tercih ediniz. Sporcuların hangi antrenman türlerini ve hangi teknikleri daha severek ve isteyerek yaptıklarını tespit edip ona göre bu günlerin planlanmasını tespit ediniz.Çalışmayı bir program dahilinde planlı yapmak sporcuların motivasyonları üzerine çok olumlu etkiler yapar. Tekrarların sıkıcı etkisini ortadan kaldırır. Çünkü sporcu neyin hangi saat ve sürede yapılacağını ve nasıl sonuçlanacağını bilir. Sonugelmeyecek hareketler yapılıyor imajı sıkıcılığın baş sebebidir.Planlı çalışma sporcudaki bu kötü düşünceyi siler. Âmâ sporculara tekrarların ,taekwondo gelişimi için şart olduğu şuurunu kesinlikle kazandırmalısınız.
Bu planlama sizede avantaj sağlar. Sporcu hangi tekniğin kaçar kere yapılacağını bilir. Bu bilgi kendisine bitirme azmi verir.Sizinde sporcular arasına gezerek onları takip etme ve gelişimlerini izleme şansınız doğar.Eğer plansız bir antrenman yaptırırsanız her teknik için komut vermek tarif etmek sizin zamanınızı alacağından sporcu takibine fırsatınız olmaz.Bunun yerine şu, şu, şu temel teknikleri 50 şer kere sırayla yapacaksınız deniğ ana sizin arada gezinme ve yapamayanları uyarma şansınız olur. Çünkü antrenman belli sıra takibince kendi kendine belli bir süre yürür.sporcuların hatalarını asla tüm antrenmanı durdurarak değil her sporcunun yanına giderek sadece ona yumuşak bir hitapla söyleyerek düzeltmek esastır.
Sporcuların dizilimine dikkat ediniz. Kemerlileri ön taraf acemileri arkaya veya kemerli sporcuların arasına alınız. Bu şekilde s acemi sporcular ne tarafa önerlerse dönsünler takip edebileceği usta bir sporcu görür ve tekniklerini ona göre yapar. Asla sporculara kızmayınız onlarla ,kendi evladınız gibi şakalaşınız ve muhabbet ediniz.Antrenmanı en sevimli yapan özellik antrenöre duyulan sevgidir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 13 Kasım 2019 - 10:46
Taekwondoyu öğretme kuralları üzerine birkaç söz
Çalışmada zirve noktaları: Bu başlıktan kastettiğim antrenman esnasında ulaşılacak en yüksek antrenman dozu, zorlanma ,fiziksel yüklenmedir
YAZARLAR
13 Kasım 2019 - 10:46
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir