2018 yılında çıkan Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği ile bir meslek olarak görülmeye başlanan gayrimenkul danışmanlığı açısından çok önemli bir gelişme Ağustos ayı sonunda çıkan bir değişiklikle gerçekleşti. Yıllardır biz profesyoneller için bir yara olan ne idiği belirsiz kişilerin bu meslekte cirit atıyor oluşunun sektöre verdiği zarar ortadayken bunların tabi olduğu bir kanunun ve haliyle bu kanunsuzluktan dolayı denetleyici bir mercinin de olmaması sebebiyle çok kişi mağdur olmuş ve mağdur olmaya devam ediyordu. Mal sahibi gibi ilan girip aradan para götüreninden, mal sahibinin arkadaşı olup çaktırmadan arkadaşını kazıklayanına, adı emlakçı olup birilerini dolandırmak için fırsat kollayanından, kısa yoldan köşeyi dönme hevesiyle sektöre girenine saçma sapan insanların bulunduğu bir sektörde işini düzgün bir şekilde yapmaya çalışanların hakkı yeniyor ve haksız rekabete maruz kalınıyordu.
İşi bilmeyenin işi bilenden çok olduğu gayrimenkul sektöründe mülk sahiplerinin her dediğini kabul edip onlara hoş görünmek için sahte gülücüklerle etrafta gezen çok bilen tipler yüzünden sektörün yaşadığı itibar kaybı bir tarafa sırf bu tipler yüzünden bizlerin yaşadığı zorlukları yıllardır bu köşede anlatıyorum. Mülk sahibinden hizmet bedeli almıyorum diyerek milleti kazıklayan, altından kalkamayacağı sorumlulukların altına girip mülk sahiplerini ve alıcı adaylarını mağdur eden bu sahtekarlar açısından artık yavaş yavaş yolun sonuna geliniyor.
Yönetmelikte yapılan yeni değişiklik ile 2 ay sonra başlamak kaydıyla bundan sonra ilan sitelerine girişte ilan girenin ilan ile ilgili ilişkisini ispatlama zorunluluğu getirildi. Daha doğrusu ilan siteleri bu konuda sorumlu tutulduğundan yapılacak alt yapı çalışması ile ilan girmek isteyenlerden bir takım bilgileri teyitlemesini isteyecek. İlan giren mülk sahibi ise zaten bir problem yok, tapu kaydı ve kimlik bilgileri ile bu rahatlıkla teyitlenebilir. Yine mülk sahibinin 1. derece (eş, anne, baba, çocuk) ve 2. derece (kardeş, dede, nine, torun) akrabaları da mülk sahibi adına akrabalık bağını ispatlamak şartıyla ilan girebilecek. Amma velakin amca, hala, teyze, yeğen, arkadaş, acayip yakın arkadaş, askerden devre arkadaşı, ortak, iş yerinin müdürü falan ilan giremeyecek. Yani kendisine iş edinip hobi olarak gayrimenkul pazarlaması yaparken şeytana uyup aradan para götürme potansiyeline sahip kraldan çok kralcı tayfa oyun dışı kalacak. Haliyle bunların etkisinin azalmasıyla daha sağlıklı bir fiyatlama ve süreç yönetimi ister istemez orta vadede devreye girecektir diye düşünüyorum.
Mülk sahibi eğer ilan girmeyip bu süreci bir gayrimenkul ofisine devretmek isterse o zaman bu gayrimenkul ofisinin ve çalışacağı danışmanın gerekli yeterliliği sağlaması esas olacak. Bu durumda sektörde hali hazırda çokça var olan belgesiz veya belgesi olup gerekli işlemleri yaptırmadan yine kaçak olarak çalışan birçok kişi ya sektörden uzaklaşmak ya da eksiklerini tamamlayarak bu işi gerçekten meslek olarak ama daha önemlisi ciddiye alarak yapmak zorunda kalacak. Tabi bir ufak detay da pazarlanmalarını üstlenecekleri mülkler ile ilgili yetki almaları gerekecek ki bu zamana kadar pazarlama yetki belgesi almadan çalışan emlakçıların bu değişiklikten dolayı oldukça zorlanacağını düşünüyorum. Aslına bakarsanız bu bahsettiğim pazarlama yetki belgesi ben sektöre girdiğim günden bu güne zaten bir mecburiyetti. 2018 yılında çıkan yönetmeliğe kadar biz gayrimenkul danışmanları açısından haklarımızı koruyabilmek adına almamız gereken pazarlama yetki belgesi pratikte bir mecburiyetken yönetmelikten sonra ise yasal bir mecburiyete dönüşmüştü ancak yine de çok dikkate alınmıyordu. Bundan sonra ise bu yetki belgesinin önemi daha da artacak zira ilan sitesine ilan girmek isteyen gayrimenkul danışmanı pazarlayacağı mülk ile ilgili bağlantısını bu yetki belgesi ile ispatlamak zorunda kalacak. Bununla beraber sektörde bu alışkanlığa sahip danışman sayısı yetkisiz çalışandan daha az olduğundan bu geçiş süreci de birçok danışman için oldukça sancılı olacaktır diye bekliyorum.
Yönetmelikte yapılan bu değişiklik sonucunda orta vadede kuvvetli gayrimenkul ofisleri bence gücünü daha da katlayacakken eski sistem çalışmakta inat eden ofis ve danışmanlar ciddi sıkıntı yaşayacaktır. Sektörün gelişmesi ve bu sektörde alım satım yapan mülk sahipleri ve alıcıların güvenliği açısından önemli olan bu düzenleme tüm sektöre ve işini düzgün yapmak için çabalayan gayrimenkul profesyonellerine hayırlı olsun.
YAZARLAR
Yayınlanma: 05 Eylül 2023 - 10:03
Taşınmaz ticaretinde yeni bir sayfa
2018 yılında çıkan Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği ile bir meslek olarak görülmeye başlanan gayrimenkul danışmanlığı açısından çok önemli bir gelişme Ağustos ayı sonunda çıkan bir değişiklikle gerçekleş
YAZARLAR
05 Eylül 2023 - 10:03
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir