TÜMAD Madencilik, Lapseki'deki altın madenini 480 hektar genişletmek için ÇED sürecini başlattı. Avukat İsmail Hakkı Atal, değerlendirme toplasında firmanın 'yasal çerçevelere uygun' önlem vaatlerine karşılık halkın ve ekosistemin sağlığını nasıl savunmaya çalıştıklarını anlattı: 'Bir projenin, akla uygun tek bir tarafı bile olmaz mı!'
Nurol Holding‘e ait TÜMAD Madencilik, Çanakkale‘nin Lapseki ilçesindeki siyanür liçli altın madenini, yaklaşık 480 hektarlık alanda daha genişletmek istiyor. Halk ve çevre örgütleri, Kazdağları‘nda yüz binlerce ağacın daha kesilmesine sebep olacak, halkın kullanım ve içme suyu havzası olan Umurbey ve Bayramdere Barajları‘nı; şeftalinin, çileğin yetiştiği toprakları zehirleme tehlikesine sokacak bu projeye uzun süredir karşı çıkıyor. Projenin ÇED süreci için Ankara‘da gerçekleştirilen İnceleme Değerlendirme Toplantısı’na katılan Avukat İsmail Hakkı Atal, “Toplantıda bize halkı ‘nasıl zehirlemeyeceklerine’ dair yalan söylediler” dedi.
Atal, yaptığı açıklamada; “Toplantıda o firmanın yetkililerine sordum: Bu topraktan sizin kendi çocuğunuz da meyve yiyecek, süt içecek. Siz Ay’da mı yaşıyorsunuz? Türkiye’de besinlerde etiketlerde ‘zehirli/zehirsiz topraktan geldi’ diye etiket mi var? Kaldı ki zehirlenmemiş kaç ekosistem kaldı ülkemizde? Bu bir akıl tutulması.”diye konuştu
Yasalarda su kullanımının bir sıralamayla belirlendiğini hatırlatan Atal, birinci ve ikinci önceliğin halkın içme ve kullanma suyu olduğuna, üçücüncüde tarım ve hayvancılık, dördüncüde su ürünleri üretiminin geldiğine ve beşinci sırada sanayi ve enerjinin geldiğine altını çiziyor,“Yani bütün bunlardan ardından sukalırsa, siz bunu madeniniz için kullanabilrisiniz diyor . Siz iklim krizi koşullarında, bütün bu öncelikelri sağlayabilecek kadar su kalacağını hesapladınız mı?” dedi.
Atal, “Madencilik gibi bir sektörü, kar hırsıyla hareket eden bir özel sektörün eline asla ama asla bırakamayız. Çözüm, bu konuda neoliberal, kapitalist politikaların terk edilmesi ve devletin de, yalnızca ülke ihtiyacını karşılayacak kadar, az üretimle bu işi devralması. İklim krizi koşullarında, böyle bir lüksümüz yok; dünyanın daha fazla aşırı üretim ve tüketimi kaldırabilecek gücü yok.”
Haber Merkezi
GÜNDEM
Yayınlanma: 30 Temmuz 2022 - 17:59
"Toplantıda bize halkı 'nasıl zehirlemeyeceklerine' dair yalan söylediler"
TÜMAD Madencilik, Lapseki'deki altın madenini 480 hektar genişletmek için ÇED sürecini başlattı
GÜNDEM
30 Temmuz 2022 - 17:59
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir