ÇOMÜ Araştırma Hastanesinde 2018 yılından beri tetkik yapmak ve kalp ve damar hastalıklarında risk faktörü taşıyan kişiler için öncesinde önlem almak amacıyla kullanılan Koroner CT Anjiyo cihazı Türkiye’de sadece 10 hastanede bulunuyor. Bunlardan biri de Çanakkale. ÇOMÜ Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Kardiyoloji Bölümü Doc. Dr. Bahadır Kırılmaz, Koroner CT cihazı sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önceden önlenebileceğini belirterek detaylı sonuç vermesi sebebiyle daha doğru ve güvenilir tedavinin yapıldığını söyledi.
Radyoloji Bölümünden Dr. Öğretim Görevlisi Mustafa Reşorlu ve ÇOMÜ Başhekim Yardımcısı Doc. Dr. Bahadır Kırılmaz
ÇOMÜ Araştırıma Hastanesinde 2018 yılından beri kalp ve damar hastalıklarının daha büyük sorunlara neden olmadan bulunması ve önleminin alınmasını sağlayan Koroner CT Anjiyo cihazı Türkiye’de 10 hastanede bulunuyor. Bunların bir çoğulunun özel hastane olması yanında Çanakkale’de hastaların ücretsiz olarak tetkiklerini yaptırabilmeleri büyük avantaj. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Başhekim Yardımcısı Kardiyolog Doc. Dr. Bahadır Kırılmaz cihaz ile ilgili detaylı bilgi verdi. Kırılmaz cihazın diğer isminin de kesitli tomografi olduğunu belirterek, “Kesitli tomografi dediğimiz cihaz aslında Türkiye’de 10–15 yıldır var ama ilk çıkanlar 8 kesit, 16 kesit, 32 kesit 64 kesit gibi yazılımları biraz daha zayıf olan yazılımlardı. Bunlar ilk çıktığı zaman kansız anjiyo gibi özel hastanelerde başladı. Bunlardaki temel prensip, bildiğiniz röntgen gibi bir cihaz. Kesit sayısı ne kadar fazla olursa detay da o kadar fazla çıkıyor. Bizim cihazımız şu anda 640 kesit. Çok daha ince ince kesiyor. Aynen bir bıçakla bir ekmeği dilimler gibi. Ne kadar kesti sayısı olursa o kadar çok ayrıntı ve net bilgi sağlıyor. Geçmişteki teknolojilerde kesti sayısı daha azdı. Şöyle dezavantajları vardı; işlem uzun sürüyordu ve verdiği radyasyon dozu da yüksekti. Radyasyon dozu yüksek olunca çok tercih edilen bir yöntem değildi. Ayrıntı da çok vermiyor, bir de radyasyon alıyorsunuz artı opak madde veriyor. O tip hastalara diyorduk ki ‘Boşu boşuna o cihazla uğraşma’ çünkü o zaman pahalı bir işlemdi bu. ‘Bunu biz normal bildiğimiz konvansiyonel anjiyo dediğimiz, standart bir yöntemle damarlarına bakalım. Damarlarında bir problem var mı yok mu bir görelim’ diyorduk. Teknolojinin gelişmesi ve ilerlemesi ile şu anda bu Türkiye’deki 10–15 cihazdan biri. 2018 yılının Nisan ayında bu cihaz hizmete girdi. Alımını bir yıl önce almıştık. Cihaz bir yıl hastane inşaatını bekledi. Montajı ve çalışmaları Nisan başı gibi başladı. Cihazın üstünlüğü en son teknoloji olması” dedi.
SÜRESİ 5 DAKİKAYI GEÇMİYOR
Cihazı kullanımında işlem süresinin 5 dakikayı geçmediğini belirten Doc. Dr. Kırılmaz, “Verdiği radyasyon dozu çok az. Hastanede herhangi bir yatış gerekmiyor. Her hasta için geçerli olmamakla birlikte, herhangi invaziv bir işlem yapılmadığı için hastaya sadece kol toplardamarından opak madde veriliyor. İşlem çok çabuk bittiği için komplikasyon oranı biraz az.
NORMAL ANJİYONUN YERİNİ ALMAZ
Normal anjiyonun yerini tamamen alacak gibi durmadığını belirten Kırılmaz, “İlerleyen dönemde normal tanısal amaçlı yapılan anjiyolarımızın yerini alacağını düşünüyorum. Çok pratik, hızlı, hem de çok ayrıntı gösteriyor” dedi.
BELİRGİN DAMAR HASTALIĞI BULUNANLAR KULLANAMAZ
Koroner CT Anjiyo’nun hangi hasta grupları için istendiğini de anlatan Doc. Dr. Kırılmaz, “Belirgin, damar hastalığı olan birinden bunu istemiyoruz. Zaten onun yeri normal anjiyosunu yapmak. Bu cihazı kullanma alanımız; hiçbir şikayeti olmayan ama risk faktörü fazla. Mesela ailesinde çok erken yaşta kalp krizinden ölen, damar hastalığı olan, erken yaşta by pass, balon stent işlemi geçiren kişiler, kötü huylu kolestrolü olan kişiler, yani çoklu risk faktörünün olduğu bir grup var. Hiçbir şikayeti yoksa tetkik amaçlı yapılabiliyor. Tedavi edici bir tetkik değil, tanısal amaçlı. Hastada damar hastalığı başlamış mı? Ve eğer başlamışsa başlayan damar hastalığının ciddiyeti hakkında çok güzel bilgi veriyor. Her risk faktörü ile gelen hastaya biz anjiyo yapmıyoruz. Bir kısmına efor testi dediğimiz bantta yürüme testi yapıyoruz. Bir kısmına ise genelde renkli kalp filmi dediğimiz tetkiklerle bakıyoruz ama bu tetkiklerin şöyle bir sınırlılığı var; gerek efor testi olsun, gerek renkli kalp filmi olsun bunlarda eğer damarlarımızda yüzde 70’in üzerinde bir darlık varsa bozuk çıkıyor. Biz bildiğimiz standart anjiyoda damarı iki boyutlu görüyoruz. Normalde bilinirliğinin aksine insanların kalp krizi geçirme sebepleri ufak plaklar. Yüzde 80–90 bir plağın çatlama ihtimali ile yüzde 10–20 oranında bir plağın çatlama ihtimali birbirine benzer değil. Ufak plakların çatlayıp kalp krizi geçirme oranları daha yüksek. Koroner CT’nin en büyük avantajı bize bu plakların bize yapısını gösteriyor. Bu ne demek önceden önlem almak gibi. Bunu tabi her hastaya rutin tarama testi gibi değil, risk faktörleri yüksek olan olgulara. Bize plağın yapısı hakkında çok güzel bilgi veriyor. Yüksek riskli bireylerden önceden tedbir alma ve bu tedavinin şeklini belirleme” dedi.
ÇANAKKALE HALKI KALP SAĞLIĞI HAKKINDA BİLGİLİ
Çanakkale’nin kalp sağlığı açısında iyi denilebileceğini belirten Kırılmaz, “Burada biraz sebze ve zeytinyağı tüketimi daha yoğunlukta. İnsanlar çok uzun yaşıyor. Yaş ortalaması çok yüksek. Benim serviste yatan 5 hastam var. Yaş ortalaması yaklaşık 89. Yaş arttıkça daha sıkıntılı damar hastalıkları da ortaya çıkıyor. Diğer çalıştığım yerlere göre kıyaslarsanız Çanakkale’nin kalp sağlığı daha iyi. Daha bilgililer. Olay olmadan gelip soran çok var. Emekli popülasyon çok fazla merkezde. Onlar da okuyan insanlar. Hep takip ediyorlar” dedi.
ÇANAKKALE İÇİN AVANTAJ
Hastaların cihaza karşı tepkilerini de dile getiren Kırılmaz, “Önce korkuyorlar, bunu EMAR gibi kapalı bir şey zannediyorlar. Kasıktan mı girilecek? Diye soruyorlar. Kol damarından giriliyor. Çekim yapıldıktan sonra Radyoloji Bölümünde Dr. Öğretim Görevlisi Mustafa Reşorlu Hocamız bakıyor. Bu şekilde ekip çalışması ile çok güzel sonuçlar elde ediliyor. Çok da tutarlı sonuçlar ortaya çıkıyor. Mustafa Hocamız diyor ki, ‘Yüzde 70’lik yüzde 80’lik darlık var. Anjiyo ile değerlendirilmesi uygun olur’ diyor. Gerçekten yapıyoruz öyle çıkıyor. Hastanın şikayeti yok ama darlığı öncelik müdahale edebiliyoruz. Bu Çanakkale için büyük şans. Bunu özel sektörde çektirirseniz yüksek bir ücret alınıyor. Biz de bunu eğer kişinin sağlık güvencesi varsa ücretsiz bir şekilde bakılabiliyor. O da Çanakkale için bir avantaj” dedi.
SAĞLIK
Yayınlanma: 08 Nisan 2019 - 15:38
Türkiye'de sadece 10 tane var
ÇOMÜ Araştırma Hastanesinde 2018 yılından beri tetkik yapmak ve kalp ve damar hastalıklarında risk faktörü taşıyan kişiler için öncesinde önlem almak amacıyla kullanılan Koroner CT Anjiyo cihazı Türki
SAĞLIK
08 Nisan 2019 - 15:38