Ülkemizde işsizlikle mücadele amacına uygun olarak; toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından toplum yararına programlar (TYP) uygulanmaktadır. Geçtiğimiz Mayıs Ayı’nda yayınlanan Toplum Yararına Programların Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile bir takım değişikliklere gidilen TYP uygulaması kapsamında işlemlerin yürütümüne ilişkin İŞKUR Genelgesi de 12.08.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu gün yazımda genelge ışığında yeni uygulamanın satır başlarını ele almaya çalışacağım.
Afet, salgın, acil durum dönemleri ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesine yönelik olarak düzenlenen toplum yararına programlarda haftalık çalışma süresi kırk beş saat olarak belirlenmiştir.
Her bir program için en fazla 6 ay süreyle uygulanan TYP’de katılımcıların devam zorunluluğu vardır. Yüklenici Kuruma ve İŞKUR’a bilgi verip onay almak koşuluyla katılımcının TYP süresince 5 gün ücretsiz izin hakkı vardır.
Yalnızca 18 yaşını tamamlamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından İŞKUR’a kayıtlı olanların yararlandığı TYP’ de, sigortalı olarak bir işte çalışanlar veya emekli ve malul aylığı alanların yanı sıra açıköğretim öğrencileri hariç, öğrencilerde yararlanamamaktadırlar.
Her bir katılımcıya, İş Kanunu hükümleri çerçevesinde asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen günlük asgari ücret miktarının katılım sağlanan gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar ödeme yapılan TYP’ de, mazeretsiz olarak TYP’den ayrılanlar veya kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler ile yararlandığı TYP bittikten sonra İŞKUR tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler 24 ay süreyle toplum yararına programlardan yasaklanırlar.
Başvuru başlangıç tarihi aynı olan TYP’lere Adres Kayıt Sistemine (AKS) göre aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca biri katılabilir. AKS’ye göre aynı adreste oturanların, gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri toplam kazançlarının ilgili dönemdeki bir aylık asgari ücretin net tutarının bir buçuk (1,5) katını aşması halindeyse söz konusu adreste oturan kişiler TYP katılımcısı olamazlar.
Katılım şartları ve diğer tüm şartlara ilişkin bilgi ve belge kontrolünden yüklenicinin sorumlu olduğu programlarda son düzenlemeyle getirilen büyük yeniliklerden biri de katılımcının programdan yararlanma süresine ilişkin düzenlemedir. Yeni düzenlemeye göre TYP’den bir kişi hayatı boyunca en fazla 9 ay süreyle yararlanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus 27/09/2017 tarihinden sonraki yararlanmaların da 9 aylık sürenin hesaplanmasında dikkate alınacak olmasıdır.
YAZARLAR
Yayınlanma: 24 Ağustos 2022 - 09:22
TYP'de yararlanma süresi değişti
Ülkemizde işsizlikle mücadele amacına uygun olarak; toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininde
YAZARLAR
24 Ağustos 2022 - 09:22
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir