Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen eksikliğini tamamlamak için ek ders karşılığında “Ücretli Öğretmen” görevlendiriyor. Yine aynı bakanlıkta ek ders ücreti karşılığında uzman ve usta öğretici olarak çalışanlar da mevcut. Buna ek olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinde de ek ders saat ücreti karşılığında personel çalıştırılıyor. Bu gün yazımızda her üç zümrenin sigorta prim gün hesabını anlatmaya çalışacağım.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinde çalışan “Ücretli Öğretmen”ler Ders ve Ek Ders Uygulamalarına İlişkin Genelge uyarınca çalışma saatleri haftalık sigorta prim gün sayılarının 30 olması hakkını elde etmişlerdir. Ancak ay içerisinde rapor, ücretsiz izin vs.. nedeniyle çalışamayan öğretmenin sigorta gün sayısı bakımından kaybı büyük olmaktadır.
Benzer işi yapanlar bakımından Milli Eğitim Bakanlığı’nda iki farklı kesimin bulunduğunu yazımızın başında söylemiştik. Bunlardan ilki olan ek ders ücreti karşılığında uzman ve usta öğretici olarak çalışanların gün sayısı aldıkları ücretin asgari ücretin günlük tutarına bölünmesi şeklinde hesaplanmaktadır. Aynı bakanlıkta ücretli öğretmen olarak çalışanların prim gün sayıları ise günlük çalışma süresinin 7,5 ‘ e bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır.
2019 Ekim Ayında kesintisiz olarak çalışması bulunan her üç gruptan öğretmen için aynı kazanç düzeyinden örnek hesaplama ile konuyu anlaşılır hale getirmeye çalışacağım. 2019 yılında ücretli öğretmenin brüt ders ücreti saat başına 16,33 TL olarak açıklanmıştır. Asgari ücretin günlük tutarı ise 85,28 TL dir.
Buna göre:
- MEB Usta öğretici 132 saat derse girebilecek ve (132 gün x 16,33 TL) 155,56 TL brüt ücret alarak (2.155,56 TL / 85,28) 25 gün sigorta primi bildirilecektir.
- MEB Ücretli öğretmen 132 saat derse girebilecek ve (132 gün x 16,33 TL) 2.155,56 TL brüt ücret alarak (132 / 7,5) 18 gün sigorta primi bildirilecektir.
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda görevli Ücretli öğretmenimiz adına ise aldığı ücretten bağımsız olarak 30 gün sigorta primi bildirilecektir.