Merhaba Sevgili Okurlar,
Bugün yazıma Mahatma Mohandas Gandhi’nin şu sözleri ile başlamak istiyorum:
“Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür...
Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür...
Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür...
Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür...
Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür...
Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür...
Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür…”
Kısaca atalarımızın da dediği gibi “Ne ekersek, onu biçeriz”. Mutlu ve sevgi dolu gelecek için “Umut” ekelim öyleyse sevgili okurlar. Ve bunu sadece yarınlara umut dolu bakmayı öğrenen yetişkinler olmanın dışında, umut dolu çocuklar yetiştirmeye çalışarak yapalım.
Umut insanı hayata bağlayandır. İçimizde ummaktan doğan o duygu hayaller kurmamıza, mücadele etmemize, hayattan zevk almamıza sebep olup, beraberinde mutlu olmayı getirir bizlere.
Yaşanılan en zor anlarda, kaos ortamlarında insanı kurtaran umuttur. Umut yok ise eğer depresiflik ve mutsuzluk doğar bir anda. Hayata karşı yaşama sevincini alıp götürürken insanı mutsuz bir çöplüğün içine çeker hızlıca.
Oysa umut dolu olmamız gereken anlara ihtiyacımız vardır. Hastalıklarda iyileşme umudu beslemek gibi, ekonomik olarak zor giden bir hayat mücadelesinde umutla çabalamak gibi, geçmişte savaşları umutla mücadele ederek kazanmamız gibi ya da bardağın hep dolu tarafını görmeyi seçmek gibi.
Umut, insanı harekete geçiren ve sonunda ona mutluluk duygusunu hissettirendir. Bu duyguyu çocuklarımıza nasıl verebiliriz noktası ise ayrıca önemlidir. Geleceğe umut dolu bakan çocuklar yetiştirmek toplum refahı içinde gereklidir.
Atılması gereken ilk adım, çocuklarımıza doğru rol model olmaktır. Onlara karamsarlık ve umutsuz duruşlarımızı yansıtmamız gerekir.
Sonu umut dolu hikayeler olan çocuk kitaplarını çocuklarla olan ilişkilerimizde bolca kullanmak önemlidir.
Yaşanılan kötü olaylar karşısında, olaylar yokmuş gibi davranmak yerine çözüme kavuşacağının belirtilmesi, çocuklarda umut duygusunun oluşmasına yardımcı olacaktır.
Mahatma Mohandas Gandhi’nin dediği gibi güzelliklerden bahsedip güzeli düşünmelerini sağlamak içlerine umudu ekecektir.
Sohbetlerimizde hayallerimizden bahsetmek geleceğe dair heyecan yaratacak, çocukların içinde umut duygusu büyüyecektir.
Unutmayalım, mutlu olmak için hiçbir neden yokken bile, mutlu olmaya inanırsak bu az ya da çok umut olduğunu gösterir. Yeni şarkısında Tarkan’ın da dediği gibi “Geççek” diyerek kendimizi yaşadığımız kaos ortamlarına karşı umutlu tutmak iyi hissettirecektir.
Ana konuları farklı olup umut dolu olan bazı çocuk kitap tavsiyelerine yer vermek istiyorum; KewinHenkes’in “Beklemek” kitabı, FrancescaSanna’nın“ Yolculuk” kitabı, Linda Sarah’ın “ Gökyüzündeki Gizli Bahçe” kitabı.
Yazımı umut dolu mücadele ederek kazanılan zaferlerden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferini kutlayarak ve her yeni günün yeni bir umutla başladığını unutmamamızı dileyerek sonlandırıyorum.
Sevgilerimle.
Çocuk Kitapları Yazarı Işık SARAÇ
YAZARLAR
Yayınlanma: 17 Mart 2022 - 10:15
UMUT
Merhaba Sevgili Okurlar, Bugün yazıma Mahatma Mohandas Gandhi’nin şu sözleri ile başlamak istiyorum: “Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür
YAZARLAR
17 Mart 2022 - 10:15
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir