Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, coronavirüs salgını ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Virüsün mutasyon geçirdiğini söyleyen Şener; ''Mutasyon devam ettiğine göre sonrasında ne olacak? İki görüş hakim; virüs zayıflar, çünkü konağa ihtiyacı var; bağışıklanma baskısı ile daha hafif- daha az bulaşıcı olarak-diğer korona virüsler gibi yerini alır...bunun içinde “ sürü bağışıklaması” gereklidir...Virüs mutasyonlar ile dirençli hale gelir, daha bulaştırıcı - daha öldürücü özellikler kazanır...Acele aşı geliştirmek lazım'' dedi.
Coronavirüs salgını hakkında sürekli olarak bilgilendirmelerde bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, virüsün mutasyon süreci ile ilgili yeni paylaşımlarda bulundu. L tipi ve S tipi adlı iki tip virüsün iddia edildiğini söyleyen Şener; ''Virüsün iki faklı alt tipi olduğu iddia ediliyor.L tipi - mavi, dolaşımdaki, bulaştırıcılığı yüksek ve ağır klinik tablo yapan,S tipi- kırmızı, ilk tipi, hayvandan insana geçen, daha az bulaştırıcı ve hafif klinik tablo yapan.Bu iki tip arasında da bir savaş var bu arada...yaygınlık ve yaşam mücadelesi.Gelelim asıl konuya; 1.İlk virüs Çin’de ortaya çıktığına göre bunun daha zayıf “ S tipi” olduğu kesin ve salgının çok kısa sürede kontrol altına almalarında ki başarıyı açıklar, 2.ABD ve İtalya’da “ L tipi” daha baskın ise( hala net bir analiz yok)... durumun vahametini açıklar, 3.Türkiye’de ki durum nedir? Bakmak lazım...Mutasyon devam ettiğine göre sonrasında ne olacak? İki görüş hakim; A) Virüs zayıflar, çünkü konağa ihtiyacı var; bağışıklanma baskısı ile daha hafif- daha az bulaşıcı olarak-diğer korona virüsler gibi yerini alır...bunun içinde “ sürü bağışıklaması” gereklidir...B) Virüs mutasyonlar ile dirençli hale gelir, daha bulaştırıcı - daha öldürücü özellikler kazanır...acele aşı geliştirmek lazım. Bu virüsler içinde en iyi bildiğimiz influenza, yüzyıllar içinde bağışıklama baskısı ile evcilleşti ve bulaşıcı ama ölümcüllüğü nispeten azalmış oldu. İspanyol gribi ve bugünkü grip sezonlarını kıyaslayabiliriz. Ama hala böyle bir durum olmadığına göre... Evde kalmak en iyisi'' dedi.
GÜNDEM
Yayınlanma: 03 Nisan 2020 - 12:34
''Virüs mutasyon geçiriyor''
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç
GÜNDEM
03 Nisan 2020 - 12:34