Öfke: Bir tehlike durumunda, algılanan bir adaletsizlik veya haksızlığa karşı öfke yaşamak kişileri harekete geçirmeye motive edebilir. Karşısındaki engeli aşmak için güç verebilir. Bununla birlikte bireysel fikirlerini söylemeye ve değişimi savunmaya yönlendirebilir.
Korku: Tehlikeli durumlardan kaçınmak için motive verir. Hayatta kalma değeri taşıyan evrimsel bir miras olan öfke duygusu, tehlike içeren durumlara karşı vücudumuzu hazırlar.
Mutluluk: Mutluluğu keyif, hoşnutluk, huzur ve neşe olarak özdeştirebiliriz. Bu duyguları hissettiğimiz faaliyet ve davranışları tekrarlamak için bizi motive eder. Bu duygu belki de sahip olduğumuz en güçlü motivasyon kaynaklarından biri olabilir.
Tiksinme: Hoş olmayan veya potansiyel olarak zararlı durumlardan kaçmak için bizi motive eder. Mide bulantısı hissi ile bize potansiyel zarar verebilecek her türlü uyaranın vücuduna alınması engellenir.
Üzüntü: Üzüntü hissettiğimizde çevreden çekilebilir ve sevdiklerimizden destek arayabiliriz. Hangi olayların bu duyguya neden verdiğini anlamaya çalışabiliriz. Üzüntünün işlevi, kendimizi yetersiz ve güçsüz bulduğu durumlarda harekete geçmemizi sağlamaktır.
Şaşkınlık: Beklenmedik, yeni veya bize garip gelen bir uyaranla karşı karşıya aldığımızda verdiğimiz tepkidir. Yaşanan duruma göre pozitif, negatif veya nötr olabilen bu duygunun işlevi, beklenmeyen uyarıcı ile yüzleşmek için aktif belleği boşaltmaktır.
Klinik Psikolog Duygu Engin
www.psikologduyguengin.com
Kaynak: https://www.verywellmind.com/an-overview-of-the-types-of-emotions-4163976