Gerçekçi ve Net Hedefler Belirlemek: Çocuğun yaşına ve seviyesine uygun şekilde hedef belirlediğinize emin olun. Hedef belirlemek çocuğun ne için ders çalıştığını fark etmesinde motivasyon sağlar. Hedefin net ve somut şekilde belirlenmesi önemlidir. Örneğin “Sınavlarda daha fazla net yapacağım” yerine “1 ay içerisinde matematik sınavında 5 net daha artıracağım”.
Öğrenme Stiline Uygun Ders Çalışmak: Her insanın öğrenme stili birbirinden farklıdır. Bazı insanlar görsel, bazıları işitsel bazıları kinestetik bazıları ise sözel olarak daha iyi öğrenme sağlar. Öğrenme stiline uygun çalışılmasında fayda vardır.
Kısa ve Uzun Zamanlı Hedefler Oluşturmak: Kısa süreli hedefler belirlemek ve bu hedefleri gerçekleştirmek uzun süreli hedeflere ulaşmayı kolaylaştırır. Çocuğunuzun kısa hedefleri başardığını görmesi, uzun vadeli ders çalışmak için kendinizi daha motive olmuş hissettirir.
Dikkat Dağıtıcı Unsurları Ortadan Kaldırmak: Teknolojik cihazları, bildirimleri, uyarıcıları ortadan kaldırdığınızdan emin olun.
Ders Çalışma Sırasında Mola Vermek: Çalışma saatleri arasında ara vermek çocuğunuzun sıkılmasını ve yorulmasını engeller. Dinlenmek ve sosyalleşmek için mutlaka zaman ayrılmalıdır.
Ders Çalışma Programı Oluşturmak: Ders çalışma programı hazırlayarak hangi gün, hangi saatte, hangi derse ve konuya çalışılacağı belli olur. Böylelikle çocuğunuz vakit kaybetmemiş olur dikkati dağılmaz.
Klinik Psikolog Duygu Engin
www.psikologduyguengin.com