İki gündür Belediye Park Bahçeler Müdürlüğü Halk Bahçesinde ağaç doğrama sezonunu açtı. Niye böyle diyorum; ya kardeşim her yıl her yıl buradaki ağaçları doğruyorsun; üstelik de bunu vahşice yapıyorsun..
Mesela..
Halk Bahçesine Park Bahçeler Müdürlüğü olarak kaç ağaç diktiniz ?
Şehrin kalbindeki bu bahçeden her sabah geçerken, bu mirası bize bırakanları minnetle anıyorum. İyi ki böyle bir yerimiz var. İyi ki; 116. Alayın koruduğu alanlar var. İyi ki Nara burnunda askeriye var. İyi ki Tarım İl Müdürlüğünün kontrolündeki yerler var..
Kaç yerimiz kaldı iyi ki diyebileceğimiz ?
Halk Bahçesindeki ağaçlar kesildikçe; yarı belinden budama yapıldıkça – bunun adının kabaklama olduğunu eski müdür Göksel Bey’den öğrenmiştik – yemin ediyorum içim sızlıyor. Acımasızca, hoyratça yapılan bu budama şekli derhal; hem de derhal terkedilmeli..
Daha dün Çanakkale’nin ormanları cayır cayır yanarken içimiz nasıl acıdıysa Halk Bahçesinde hoyratça kesilen ağaçlar için de acıyor. Nasıl ki; altın madenlerinin kazıdığı ağaçlar için ağladıysak Halk Bahçesindeki ağaçlar için de yüreğimiz sızlasın..
Kesmeyin kardeşim kesmeyin..
Ya da bir karar alın; kestiğiniz her ağaç için 10 katı aynı yere ağaç dikin.
Hatırlar mısın; Akava’nın yanındaki durağın önünde kocaman bir karaağaç cinsi belki yüz yaşında ağaç vardı. Kökünden kestiler; kökü görünmesin kimse anlamasın diye de kamufle ettiler.
Hatırla..
Eski Garaj Meydanında; yıkılan Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi karşısındaki çöpün yanında yine kocaman bir ağaç vardı; ne oldu. Bir gün sen uyurken bir acımasız el kökünden kesti. Belli olmasın diye bunu da kamufle ettiler..
Bu fotoğraf karesi 2013 yılına ait. Dikkatlice bakın, yani bundan tam 13 yıl önce. 13 yıl içinde Halk Bahçesinin ağaçları ne hale gelmiş. Bunlar kabaklama bağımlığının sonucu. Keşke bize bırakılan bu mirası daha iyi koruyup; hatta ağaç sayısını artırıp geleceğe taşıyabilme kaygısı taşısaydık.
Şimdi bir de bugüne bakalım. Bu fotoğraf da 2023 yılına ait. 10 yılda Halk Bahçesinde ne değişmiş. Oysa bu bize miras, biz de bu bahçeyi çocuklarımıza miras bırakacaktık. Halk Bahçesinin 10 yılda ne hale geldiğini görüp de içi sızlamayan "biz ne yaptık" demeyeni hemşerim olarak kabul etmiyorum.
Hangi birini sayayım..
Bu şehirin sokaklarındaki çınar ağaçlarına lütfen dikkatli bakın..
Hepsi bilinçsiz budama veya gereksiz budama nedeniyle hastalıklı. Ağacın her yeri urlu. Sağlıksız olduğu o kadar belirgin ki; bir gün onlar da kesilmek zorunda kalacak.
Peki kimin umurunda ?
Kalkmış Park Bahçeler Müdürlüğü Eski Garaj Meydanındaki ağaçların altına tabela dikip ağacın cinsini yazmış; peh peh..
Park Bahçeler biriminde çalışan her bir kişi açık bir havada Radar Tepesine çıksın oradan şehre bir baksın. Bakalım bize miras bırakılan yerler dışında ne görecekler; hatta zahmet etmesinler ben oradan bir fotoğraf yayınlayayım diyecektim ama bir zahmet gidip ne gördüklerini kendileri sindirsin istedim.
Tam yazıyı bağlıyordum ki; bir okuyucu geldi..
-Ne yazdın ?
-Park Bahçeler Müdürlüğünün, Halk Bahçesindeki kabaklama bağımlılığını..
-Hah; Tarım İl Müdürlüğünün yıllar önce dikilmiş çamlarının sökülüp yerine prefabrik hizmet binası kondurulmasını da yaz..sanki yer kalmadı da çamları söktüler.
-Onu biliyorum, yazacağım..
Gelelim sadede..
Park Bahçeler Müdürlüğünün gözüne sokmak için iki fotoğraf yayınlıyorum. İlki 2013 yılında çekilmiş, diğeri 2023. Yani 10 yıl önce 10 yıl sonra. Buna sen de bakabilirsin. Google Eart’e girip istediğin yıla ait görseli alabilirsin..
Bu görselden utanmalıyız. Bize bırakılan mirası nasıl tüketmişiz, nasıl hoyratça yiyip bitirmişiz çok açık değil mi ?
İşte bu nedenle iyi ki Halk Bahçesi var diyorum.
Ya olmasaydı ?
Halk Bahçesi, Park Bahçeler Müdürlüğünün antrenman sahası olmuş aziz hemşerilerim..
Meraklısı için not: Belki beni okumayı sevmiyorsun, belki bana gıcıksın; kimbilir belki de seviyorsun. Her ihtimali göz önünde bulundurarak bu yazıyı haber olarak da yayınladım. Canın hangisini isterse oradan okursun.