Merhaba Sevgili Okur,
Bu hafta sizlere veli gözünden ve çocuğun gözünden akademik hayat nasıl gözüküyor yazmak istedim.
Okulun ilk dönemini yarıladığımız şu zamanlarda birçok okulda veli toplantıları yapılıyor. Veliler yaptıkları öğretmen görüşmeleri ile çocuklarının durumlarını ve arkadaşlık ilişkilerini gözden geçirici karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunuyorlar. Bu görüşmelerde dikkatimizi çeken konu ise velinin bakış açısı ile çocuğun bakış açısı arasındaki farklılıklar.
Ben de bir veli olarak sevgili okurlar, bazen çocuğumdan beklentimin onun sahip olduğuyla çok farklı yönde olduğunu söyleyebilirim. Bir eğitimci olarak ve mutlu bir iş yapmanın önemini bilen biri olarak çocuklarımıza meslek seçimlerinde baskıcı olmaktan yana olmadığımı belirtmek isterim. Ama bu durum akademik olarak çalışmak istemiyorsa çalışmasın ya da matematik sevmiyorsa yapmasın anlamında olamaz. Çünkü ülkemizin bir gerçeği var ki hangi mesleği seçerseniz seçin bir sınav ile seçim yapabiliyorsunuz ve seçiminiz ne olursa olsun o sınavlardaki soruları çözmek durumundasınız. Bu durum bizim ülkemizde maalesef çok küçük yaşlarda başlayan bir süreç ve çocuklarımızın bu sürecin içinde o sisteme göre ayak uydurması gereken bir gereklilik. Bu anlamda da akademik olarak beklentilerimizin olması doğal. Olaylara çocuk tarafından baktığımızda onların bulundukları gelişme dönemlerinden yola çıkarak kafalarının başka yerlerde olması, dış etkenlerin uyarıcı etkilerinin fazla olması gibi durumlar onların akademik yönden uzaklaşmasına sebep olabiliyor. Bu iki farklı bakış açısını peki nasıl ortak noktada buluşturabiliriz?
Okul süreçlerinde her zaman okul, aile ve öğrenci üçlüsünün birlikte hareket etmesinin doğru olduğunu düşünüyorum. Gerek rehberlik servisleri gerek mentor öğretmenleri ya da sınıf öğretmenleri hatta ve hatta okul yönetimi ile yakın ilişkilerde olup çocuklarımızı, aramızdaki akademik hayata bakış açımızı takip etmeliyiz. Bizlerin ve çocuklarımızın birlikte izlenecek yolda bir şekilde aynı bakış açısına kavuşacağına eminim. Karşılıklı görüşmelerimizde farklı olan noktaları ele alıp iyi bir iletişimle eksikleri giderebiliriz.
Bu neden önemli derseniz? Süreçten kopmamak adına önemlidir sevgili ebeveynler. Belli aralıklarla yapılan sınav sistemlerinde süreci baştan iyi yönetirsek sürdürülebilirliği sağlayarak başarıyı elde edebiliriz. Gönül ister ki sadece ve sadece ilgi alanlarına göre eğitim süreci görüp o doğrultuda seçimlerini yapsınlar. Fakat ülkemizde var olan sınav gerçeğini göz ardı edemeyiz ve bu sisteme göre hareket etmeyi bilmeliyiz.
Birlikte hazırlayacağınız bir ders programı ile yola koyulabilirsiniz. Çocuğunuzun ilgi alanlarının da yer aldığı, onun zevklerine yer veren bir program çocuklarınızı yakalamak için önemli bir adım unutmayın!
Ortak noktalarda buluşacağınız güzel günler dilerim.
Sevgilerimle,