Farklı ülkelerde de uygulanan havadan maden arama çalışmalarında helikopterin alt kısmına 35 metre çapında elektro manyetik halka takılıyor. 70 metre yükseklikte uçan araştırma helikopteri yeraltındaki yapıların iletkenlik ve yalıtkanlık durumlarını ortaya koyacak şekilde verileri topluyor. Bu veriler ışığında yeraltına yönelik 2 ve 3 boyutlu model oluşturuluyor.
Bu sayede 10 yıldan fazla sürede toplanabilecek veriler birkaç ayda toplanıyor ve yüksek çözünürlükte elde ediliyor.
Çanakkale bölgesini pek çok yerinde arama yapan helikopterler vatandaşların dikkatini çekiyor. Pek çok farklı noktada vatandaşlar tarafından cep telefonu ile kaydedilen maden arama helikopteri en son Bayramiç bölgesinde görüldü. Dağların röntgenini çeken helikopterler bir çok köyün üzerinden veri topladı. Helikopter daha önce Kastamonu, Bilecik-Bozüyük ve Konya'da metalik maden arama çalışması yürütmüş, inlerce km²’lik alan taranmış.
Yetmedi yetmiyor
Yeni sahaların keşfi ile Çanakkale bölgesinde en çok maden sahasının bulunduğu Bayramiç gibi ilçeler ne yazık ki; yeni bir tehdit ile karşı karşıya. Yeni keşiflerle birlikte Çanakkale bölgesinin her metre karesi maden sahası olarak işaretlenirken, Tema Vakfının raporuna göre Çanakkale bölgesi ciddi olarak parsel parsel maden sahası olarak işaretleniyor.
Şu anda Çan’ın yüzde 75’i, Bayramiç’in yüzde 62’si, Ezine’nin yüzde 53’ü, Lapseki’nin yüzde 47’si ve Yenice’nin ise yüzde 44’ünün madenlere ruhsatlı olduğu dikkate alınırsa, gelecekte bu oranın çok daha yukarılara tırmanması bekleniyor.
Bu da gösteriyor ki; Çanakkale bölgesinde madencilik faaliyetlerinin çok acil gözden geçirilmesi gerektiği ifade ediliyor.
SEDANUR ARIGÜN
ÇEVRE
Yayınlanma: 22 Şubat 2024 - 16:33
Güncelleme: 22 Şubat 2024 - 16:57
Yeni sahalar için MTA havadan Kaz Dağları ve civar köyleri taradı
Maden kazaları ardı ardına ülke gündemini sarsarken, bir yandan da yeni maden sahaları yaratmak için Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Kaz Dağlarını yeniden tarıyor.
ÇEVRE
22 Şubat 2024 - 16:33
Güncelleme: 22 Şubat 2024 - 16:57