Doktor bir babanın ve öğretmen bir annenin çocuğu olan sanatçı, seramiğin hep hayali olduğunu ve bu hayale ulaşmak için çok çalıştığını belirtiyor.
Seramiğin Türkiye şartlarında maddi güç gerektirdiğini belirten Kor, ailesinin maddi gücünün olduğunu ama kendisine seramik konusunda destek olmadıklarını da sözlerine ekliyor.
‘‘Bir şeyi gerçekten çok istiyorsanız, birilerinin sizi desteklemesi gerekir’’
Doktor bir babanın ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldim. İlkokul yıllarımda yeteneğim yoktu, benim resim derslerinde ödevlerimi annem yapardı. Ama ben hep bir şeyler çizmek istiyordum. Çok yetenekli bir insan 3-4 saatte bir şey yapabilirken Onun 3-4 saatte yaptığı şeyi ben 13 saatte yapabilirdim ama yapardım. Türkiye şartlarında bu gibi meslekler biraz maddi gücü gerektirir, ailemin bana destek olacağı maddi gücü vardı ama bana destek olmadılar. Ben küçükken el becerisi gerektiren etkinlikleri çok severdim ve elim çok marifetliydi bu yüzden babam çocuk cerrahisi olmamı çok istedi.
‘‘Doktorluğu değil, seramik sanatçısı olmayı seçtim’’
1992 Yılı Marmara Üniversitesi Endüstriyel Seramik Fakültesinden mezun oldum ve okulumu birincilikle bitirdim. Birincilikle okulu bitirdiğim için yüksek lisansa sınavsız alındım. Kesme çinilerde tarihsel süreç ve modern öneriler ile ilgili tez hazırladım ve 1996 da yüksek lisansımı bitirdim. Daha sonra, özel okullarda resim dersi vermeye başladım.
Seramikten hiç kopmadım, seramik benim hayalimdi diyen sanatçı, ‘’Öğretmenlik yaptığım dönemde de atölyem hep oldu. Sanatı asla bırakmadım, öğretmenlik sadece benim para kazanma şeklimdi. Seramiği birilerine sürekli öğretmek istedim, yıllarca seramik dersleri verdim’’ diye sözlerine ekliyor.
‘’Çanakkale’ye gelir gelmez ilk yaptığım şey atölyemi kurmak oldu’’
Çanakkale’ye gelir gelmez ilk yaptığım şey atölyemi kurmak oldu. Atölyemde şu an satış yapıyorum, bazen müşterilerim atölyeme de gelip satın alıyorlar. Çoğunlukla İstanbul’a satışlarım oluyor, müzayede ve sergilere de katılıyorum. Bunun yanı sıra, çeşitli workshoplar düzenliyorum.
''Kendine inan ve iste yeter''
Tüm teknikleri bildiğim için düzenlediğim workshoplarda veya bire bir derslerde bana gelen bir öğrenci seramik ile ilgili ilk çağdan günümüze kadar herşeyi öğreniyor. Yetenek konusuna gelecek olursak ise gelen öğrencilerim birbirinden farklı oluyor haliyle. Örnek verecek olursak; Bazı insanlar yetenekli doğar, ama bazı insanlarında içinde bastırılmış yetenekleri vardır. Bunu içinden çıkarabilirsin. Önemli olan ne istediğini çok iyi bilmek. Kendine inan ve iste yeter gerisi geliyor.
''Birbirinden farklı yılbaşı konseptlerini bulacaksınız''
Yılbaşı nedeniyle şu sıralar seramiklerinde yılbaşı konseptine ağırlık verdiğini belirten Kor, 24 Aralık Pazar günü Kolin Otel’de düzenlenecek yılbaşı festivaline de tüm sanatseverleri davet ediyor. Birbirinden farklı yılbaşı konseptlerini kolayca bulacaklarını ifade eden Kor, sanatsever herkesi festivale davet ediyorum’’ diye sözlerine ekliyor.
KÜLTÜR - SANAT
Yayınlanma: 22 Aralık 2023 - 16:01
Güncelleme: 22 Aralık 2023 - 16:13
Yetenek hepimizin içinde, yeter ki kendinize inanın!
Marmara Üniversitesi Endüstriyel Seramik Fakültesi mezunu Bahar Kor, ‘’Troyaart Ceramic’’ adını verdiği atölyesinde hem çeşitli workshoplar düzenliyor hem de el yapımı ürünlerini müşterileriyle buluşturuyor.
KÜLTÜR - SANAT
22 Aralık 2023 - 16:01
Güncelleme: 22 Aralık 2023 - 16:13