88 milyon TL' ye mâl olan Çanakkale’ deki Gökçeada Havalimanı 10 yıldır kullanılmıyor. Milyonlarca lira harcanarak yapılan Uşak, Çanakkale Gökçeada, Kocaeli Cengiz Topel ve Balıkesir Merkez havalimanları yıllardır atıl durumda duruyor. Havalimanlarında her gün onlarca personel görev yapmaya devam ederken, yolcuların gitmediği, tarifeli uçakların inip kalkmadığı havalimanlarının giderleri de devletin kasasından karşılanıyor. Yani her şeyde olduğu gibi bizlerin cebinden çıkıyor. Keşke bu kadar masrafla yapılan, onlarca personelin çalıştığı bu havalimanları işletilebilse de yatırımlar boşa gitmese. Maalesef 10 yıldır hiç yolcu gelmemiş. DHMİ Genel Müdürlüğü’ nün verilerine göre, 2020 ve 2021 yılında 38 personelin görev yaptığı Gökçeada Havalimanı’na hiç yolcu uğramadı ve hiç tarifeli uçak seferi de düzenlenmedi. Oysa ki havalimanın açılışında yapılan konuşmada, havalimanı için toplam 88 milyon 120 bin TL harcandığını açıklanmıştı. Havalimanın açılışına katılan dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise “Gökçeada Havaalanı adanın turizmine, gelişmesine katkı sağlayacak” demişti. Daha sonrasında ilk tarifeli uçuş 12 Temmuz 2011'de İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan gerçekleştirildi ve dönemin Ulaştırma Bakanı Yıldırım tarafından haftada iki gün İstanbul'a tarifeli uçuşların yapılacağı duyurulmuştu. Ancak havalimanı sadece üç ay kullanıldı ve Yıldırım’ın açıkladığı tarifeli uçuşlar sadece üç ay yapıldı ve bir daha havalimanına hiç tarifeli uçak seferi düzenlenmedi.
Yapılan yatırımların takibi tutmuyor. Gelir ve ödeme tahminleri gerçeği yansıtmıyor. Gökçeada Havalimanı buna sadece bir örnek. İşin bir de "Yatırım yaptık ama bedeli kasadan yani vatandaştan çıkacak" kısmı var. Çanakkale Köprüsü' nde de olduğu gibi. Yüzeysel problemlerin çözümü Ezine’ de fabrika temeli atmak olmamalı. Yerli tohum dağıtmanın sonucunda tarımın kurtarıldığına inanılmamalı. Tabiki bunlarda hükümetin yapabileceği destekler fakat daha temel problemlerimiz var. Bölgece, ülkece, dünyaca...
Ekonomik iyileşme; üreterek, tasarruf yaparak, teknoloji, bilim ve ar- ge çalışmalarına yatırım yaparak, büyük ekonomisi olan ülkelerle beraber adımlar atarak yapılır. Kısa vadede de çalışmaya teşvik, doğru ekonomi ve enflasyon yönetimi ile olmalıdır. KDV indi, fiyatlar arttı. Kredi faizi indi, konut fiyatları arttı. Politika faizi indi fiyatlar arttı. Mesela Finlandiya dünya ekonomileri sıralamasında 45. sırada. Ama en mutlu ve huzurlu insanlar sıralamasında 1. sırada. Neden ? Çünkü ülke kaynakları adil dağılıyor, kazançlar arası uçurumları yok. Hindistan, Türkiye' ye buğday ihraç ediyor. Suriye, Türkiye' den daha fazla zeytinyağı üretiyor. Almanya, Türkiye' den daha fazla buğday üretiyor. Hollanda, Türkiye' nin 6 katı tarım ürünü ihraç ediyor. Hangi ekonomik kalkınmadan, hangi tarımsal başarıdan bahsediyoruz?
İyi haftalar.
YAZARLAR
Yayınlanma: 16 Mayıs 2022 - 10:00
Yönlü ekonomi
88 milyon TL' ye mâl olan Çanakkale’ deki Gökçeada Havalimanı 10 yıldır kullanılmıyor
YAZARLAR
16 Mayıs 2022 - 10:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir